Co skrývá skříň Miloslava Dismana??

Je to k nevíře, ale v Českém rozhlase se to občas stává: byla nalezena skříň plná nezaevidovaných pásů s nahrávkami. Zatímco před třemi lety se to stalo v Brně a bylo nalezeno několik desítek pořadů Nashledanou v sobotu, tentokrát našli v Praze celou skříň po režisérovi a zakladateli DRDS Miloslavu Dismanovi. V ní se našly pásy, na které si nechával zaznamenávat úryvky i celé hry, které režíroval a zalíbily se mu… A tak se zachovaly i inscenace, které byly dlouho považovány za ztracené….

15. března 2014 bude mít v RozHraní Tomáše Černého (ČRo 2 Praha, 20:00 h.) obnovenou premiéru nově objevená Dismanova inscenace Drdova Vyššího principu (1956). Je zajímavá především pro ty, kteří povídkovou knihu Němá barikáda, z níž pochází, neměli v povinné četbě a znají Vyšší princip jen jako film podle Drdova a Krejčíkova scénáře. Rozhlasová dramatizace vznikla dříve, již v roce 1956, a tak vychází jen ze strohého povídkového příběhu, který vydá na třicetiminutovou inscenaci.

Inscenačně je poněkud zastaralá, ale za poslech stojí už kvůli vynikajícímu výkonu režiséra Přemysla Pražského, který si pod Dismanovým vedením zahrál titulní roli profesora. Zatímco filmový představitel František Smolík vyzařuje autoritu a úctyhodnost již svou fyziognomií, Pražského profesor je zpočátku směšný či politováníhodný svou do sebe zahleděnou dikcí nebo koktavým opakováním stále stejných frází. O to pozoruhodnější a jímavější je jeho herecká proměna v závěru hry; není divu, že právě ona se před lety ocitla v rozhlasovém portrétu Přemysla Pražského – a stala se tak až donedávna jedinou dochovanou pasáží hry.

Více v aktuálním čísle Týdeníku Rozhlas!!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)