Do stratosféry s mikrofonem – již v roce 1933!

Přemysl Hnilička

Při shromažďování materiálů pro článek Radiojournal versus Polední list (Otázka čsl. státní hymny) jsem v Poledním listu nalezl zajímavou noticku, kterou zde rád uveřejňuji – i se skenem z novin…

Let do stratosféry s mikrofonem

(Polední list, středa 7. června 1933)

Američané mají novou sensaci. Prof. Piccard, známý se svých dvou předešlých, se zdarem, absolvovaných letů do stratosféry, má počátkem července startovat opět k významnému letu do hvězdných výšin. Jako místo odletu byla zvolena světová výstava v Chicagu, jejíž otevřeni v minulých dnech bylo vysíláno přenosem i některými evropskými stanicemi. Let, při němž bude prof. Piccard doprovázen nadp. T, W. G, Settlem, jež minulého roku byl americkým vítězem balonové Gordon-Benettovy pohárové soutěže, financují National Broadcasting Company, časopis Chicago Daily News a správa světové výstavy. Ve velké balonově gondole, která se nyní dohotovuje, bude umístěn vysílací aparát, jímž bude prováděna reportáž. Ve vzduchu budou ji přejímat (t. zv. rebroadcasting) a dále vysílat všechny stanice N. B. C., s nimiž bude gondola ve stálém styku po dobu 20hodinného trvání letu. Balon bude mít o 20 procent větší obsah, než jeho předchůdce, a gondola bude zhotovena ze specielní slitiny. Výstup do stratosfěry bude proveden pravděpodobně o půlnoci a reportáž má trvat až do rána.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)