Rádio Retro – Šťastné a veselé II. (2014)

radio retro stastne a veselePřipravil Tomáš Černý.

Moderují Jan Rosák a Martina Kociánová.

Připravil ČRo v roce 2014. Premiéra 8. – 9. 12. 2014.

Lit.: Černý, Tomáš: Rádio Retro – vaše klidné a pomalé svátky. In web ČRo Archiv rozhlasu, prosinec 2014 (článek). – Cit.: Když herečka Dana Medřická před mnoha desítkami let hovořila před mikrofonem o svém prožívání Vánoc, svěřila se posluchačům, že si každý rok slibuje nepodlehnout shonu a nákupní horečce. Ale nakonec – jak připustila s povzdechem – podlehne vždy. Známe to dodnes.

Je těžké neodolat, ale snad je to i proto, že nám nikdo neposkytne útočiště, kde by čas plynul pomaleji, kde by se na nás nespěchalo a kde by některé hodnoty platily víc než peníze. Letos přesně tenhle svět najdete na internetových vlnách Rádia Retro.Vybrali jsme pro vás dvacet osm hodin vánočních, silvestrovských a novoročních snímků ze zlatého fondu Československého rozhlasu a vybrali jsme je se speciálním zřetelem na kouzlo, které svým pořadům dokázali vtisknout dávní tvůrci – komorní tón, pomalé tempo a vnitřní klid.

Slyšet můžete Františka Nepila a jeho vzpomínky na pečení cukroví s maminkou, nespočet hereckých vzpomínek z úst Jiřiny Šejbalové, Zdeňka Štěpánka, Eduarda Kohouta, Jana Pivce a mnoha dalších. Šťastné a veselé Rádio Retro skýtá také jedinečnou příležitost odvysílat kompletní záznam Dobrého jitra z Prahy, které v době adventní v roce 1995 vysílal Marek Eben přímým přenosem z chrámu sv. Víta na Hradčanech. 

Celý čtyřhodinový záznam nemusíte vyslechnout najednou, jako je tomu v případě klasického vysílání. Vzhledem k tomu, že Rádio Retro je internetový stream, který se jako smyčka stále opakuje, můžete se k programu vracet. Naplánovat poslech si můžete podle kompletního přehledu pořadů na webu Českého rozhlasu. Najdete v něm i taková jména jako Alice Masaryková, která posluchače v Československu oslovila na Štědrý večer roku 1968 díky pásku natočenému v Kanadě, jméno Edvarda Beneše, Jana Antonína Bati, Františka Hrubína, Jana Wericha, Zdeňka Podskalského, Jana Petránka či Olgy a Václava Havlových a ovšem i jména Martiny Kociánové a Jana Rosáka, kteří vás těmito klidnými a pomalými rozhlasovými Vánocemi provedou.

Obsah:

0:00    Vinárna U pavouka

Předvánoční a zároveň předsilvestrovský program: To je pěkné nadělení! Zahraniční sólisté, domácí prostředí. Cyklistický závod hajného Šustra Vimperk – Praha. Vojenský orloj. Vánoční poselství dr. Hedvábného. Napsali a uvádějí Jiří Šebánek a Zdeněk Svěrák. (1966)

1:03   Blázni byli, kordy měli …
Silvestrovské verše v přednesu Jana Wericha. (1962)

1:06    František Hrubín: Imaginární monolog
Přednes Karel Höger. (1958)

1:18    Vánoční projev Metoděje Jana Zavorala.
Eucharistická sváteční úvaha strahovského opata. (1938)

1:33    Novoroční projev Jana Antonína Bati
Hovoří o práci a podnikání. (1939)

1:47   Předvánoční návštěva čs. škol ve Velké Británii
Záznam z čs.střední školy (reálné gymnázium) na britském venkově, z Československé státní školy národní Hany Benešové, rozhovor s řediteli škol, žáky a studenty, autentický záznam z předvánoční besídky žáků obecné školy. Nahrávka ze spojeneckého vysílání BBC. (1942)

2:04    Vánoce v evropském domě
Koledy a lidové obyčeje a také několik vánočních vzpomínek Františka Nepila. Uvádějí Magdaléna Rychlíková a Marek Eben. Připravili Vratislav Beránek a Barbora Čumpelíková. (1989)

2:47    S mikrofonem za silvestrovským sportem
Rozhlasový kabaret na motivy sportovních zpráv a událostí. S mnoha ochotnými spolupracovníky mimořádně ochotně uchystal Václav Zeman. Režie Jiří Hesoun, hudbu složil Otta Petránek. (1961)

3:07   Na návštěvě u režiséra Zdeňka Podskalského
Uvádějí Anna Wetlinská a Miloš Kopecký. Nahrávka ze setkání s publikem. (1982)

3:41   Písničky pro Hvězdu
Výběr několika skladeb, které v době normalizace vznikaly speciálně pro vysílání federálního zpravodajského okruhu Čs. rozhlasu. Vánoční motivy uzpůsobené modernímu životu socialistického člověka. (1974)

4:00   Vánoce a předvánoce
Malé vyprávění a přemítání Františka Nepila. Režie Jan Lorman. (1979)

4:33   Vybráno z cyklu 3 x 60, a to stereo
Dát něco k lepšímu – výroba vánočních ozdob v Poniklé, hrací stroje a strojky, Z rozhlasové kuchyně – Jak se dělá Hajaja? (1979)

5:15   Vánoce, vánoce, skoro-li budete…
Dokumentární pásmo. Vyprávění s Vladimírem Vaclíkem o betlémech, vánočních zvycích a o lidové tvořivosti. Návtěva v muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem. Připravil Jiří Souček. (1989)

6:15   Sušenky a zákusky k čaji
Rozhlasové recepty Zdeny Danešové. Jak to vypadá, když se v rozhlase diktují kuchařské předpisy, aby si je posluchači skutečně mohli zapsat? (1936)

6:20    Vánoční rozhlasový projev prezidenta Edvarda Beneše
(1936)

6:46   Vysílá studio mladých – Vánoce u Masaryků
Pořad s unikátním zvukovým záznamem hlasu Alice Masarykové, který z Kanady přivezl Jakub Jakoubek. Alice Masaryková vypráví jak dělal její otec Mikuláše, o přípravě Vánoc, jak vyráběli ozdoby, o vánoční večeři, dárcích. Na závěr zaznívá pozdrav a přání Čechům i Slovákům. (1968)

7:10   Vysílání Radiofóra
Romské vánoce – jak prožívají Vánoce Romové. Pořadem provází Jarmila Balážová a Emil Baláž. (1991)

8:00   Dobré jitro z Prahy, přenos z chrámu sv. Víta v Praze
Záznam čtyřhodinového ranního programu, který uvádí Marek Eben. Rozmlouvá s lidmi, kteří se starají o katedrálu. (1995)

12:00   Všecko je čisté, krásné dnes …
Pásmo poezie, hudby, vyprávění a vzpomínek u vánočního stolu, k němuž s hostitelem Karlem Högrem usednou naši přední divadelní umělci. Všecko je krásné, čisté dnes – přednáší Soběslav Sejk. Jan Neruda: Fejeton vánoční (Národní listy 1889) – čte František Smolík. Karel Čapek: Svatá noc – z Knihy apokryfů čte Zdeněk Štěpánek. Stanislav Neumann: Vánoční vzpomínka, Jiří Průša: Dispečink – povídku čte Rudolf Deyl, Vratislav Blažek: O zlém kapru a chytrém dědečkovi – čte František Filipovský. Osobní vzpomínky Josefa Beka na Vánoce. (1963)

13:47   Hanácká hitparáda
Známé taneční písničky přeložené do hanáčtiny uvádí Jiří Štuchal. Zpívají Yvetta Simonová, Yvonne Přenosilová, Karel Hála a Milan Chladil. (1967)

14:02   Sedmilhářská kolekce
Výběr historek ze slavného pořadu 60. let a písničky, které k tomu vybral počítač.

15:03   Strom vzpomínek
Vánoční vyprávění, vzpomínky a pozdravy starších i mladších herců činohry Národního divadla. Připravila Jarmila Lakosilová. Uvádí Olga Čuříková. Režie Jiří Hraše. (1993)

16:00   Host do domu – Jan Petránek
Setkání s novinářem a spisovatelem připravila Jana Špačková. Záznam živého vysílání ponovoročního pořadu stanice Praha. (1995)

17:31   Na návštěvě u Olgy a Václava Havlových
Rozhovor redaktorky Stanislavy Dufkové. (1996)

18:31   Bílá kronika
Povánoční vydání seriálu o příkladných činech obětavých lidí. Rozhovor s redaktorem pořadu Hovoříme s rodiči Kamilem Horákem o dobrých skutcích a morálních zásadách dětí. (1992)

18:42   Vánoční písně zpívá Karel Gott

19:06   Lidé ze samot
Vánoční toulání po místech, kde se říká Na konci světa. Beseda o životě na šumavských samotách. Jan Kalivoda, ředitel školy v Kašperských Horách, hovoří o životě dětí na Šumavě. Václav Křížek, Alexandr Svoboda, Tomáš Cihlář a Květa Cihlářová hovoří o životě na Šumavě. Recept na šumavské placky. Připravili Dana Reinišová, Hana Rudašová a Josef Šesták. (1984)

20:00   Piš a slyš!
Vánoční vydání pořadu kuriozit a zajímavostí na přání posluchačů. Stromeček (Z.Endris), Zde se hrají jesle (Z.Endris), Vánočky (Z.Endris), Hekova půlnoční mše (A.Langr), Alenka v zemi divů (O.Unger), Good King Wenceslas (Jar.Someš), Tři králové (E.Fischerová), Bowle (Jiří Navrátil) Rolničky (Helena Helceletová). Připravil Ivo Fišer, účinkují Jana Dítětová, Milan Mach a Milan Neděla. Režie Jana Bezdíčková. (1966)

20:58   Co se zdá, je sen
Vánoční i nevánoční sny se zdály dětem, které je vyprávěly Janě Kudrnové a Vladovi Príkazskému. J.Uhlíř o nich pak složil písničky na slova Zd. Svěráka. Režie Věra Kovaříčková. (1966)

21:30   Volá vás Jitřenka
Štědrodenní vydání s vánočními hlasy a hlásky. Posloucháme hlasy slavných zvonů, které se střídají s hlásky našich dětí, a tak poznáváme, jak prožívají Vánoce lidé ve světě i u nás. Zvony: Chrám sv. Víta v Praze, dóm v Kolíně nad Rýnem, Notre-Dame v Paříži, Rostov na Donu, Bow Bells v Londýně, chrám sv. Petra v Římě, obrácené zvony z Rovenska pod Troskami, zvony z Vídně, Madridu a Bogoty. Pořad připravil Pavel Jeník, účinkuje Stanislav Fišer, na klavír improvizuje Jaroslav Uhlíř. (1967)

21:56   V příbramském dole o Štědrém večeru
Starý havíř František Bouška vzpomíná na Štědrý večer a službu na dole v roce 1924. (1938)

22:06   Vánoční poselství prezidenta Dr. Edvarda Beneše
Nahrávka z krátkovlnného vysílání BBC z Londýna. (1942)

22:22   Vánoční projev prezidenta Emila Háchy (1942)

22:26   Vánoční projev předsedy vlády Antonína Zápotockého (1948)

22:38   Světýlka na hranicích
Vánoční pořad Pionýrské jitřenky ze zimní Šumavy. Připravili Vladimír Branislav a Zdeněk Pražák, reportérem je Vladimír Vácha. Režie Ludvík Mühlstein. (1959)

23:20   O vánocích takňák bílých za bejvávala i za dneška
Úsměvný vánoční kabaret. Připravili Vladimír Rohlena s Iljou Kučerou a Jaroslavem Čermákem. Účinkují Jorga Kotrbová, Miriam Kantorková, Antonín Molčík, Martin Růžek a Oldřich Musil. Režie Petr Adler. (1973)

0:00 Zprávy Československého rozhlasu 24.12.1969 v 18:30.
Službu měl hlasatel Zdeněk Švinger.

0:12 Vánoční vyprávění
Na vánoce dávno minulé vzpomínají J. Vojta, L. Dostálová, R. Deyl, J. Šejbalová, E. Kohout, J. Pivec. Pořad uvádí Rudolf Pellar. (1969)

1:13 Půjčovna strašidel – komunální podnik PJ
Silvestrovská satirická revue Pionýrské jitřenky. Nadpřirození bubáci použitelní k odstraňování přirozených dětských nectností. Připravil Pavel Tumlíř. Režie Karel Weinlich. Hovoří Jana Andresíková, Miroslava Bendová, Oldřich Vlach, Jaroslav Kepka, Jiří Prager, František Hanus, Jan Kanyza, Tomáš Töpfer, Josef Patočka, Petr Svojtka, Helena Štáchová, Karel Malina, Jiří Krampol, Nelly Gaierová, Karolina Slunéčková a další. (1974)

2:01 Silvestr v Divadle DRAK
Vzpomínají a veselé historky vyprávějí Vladimír Staněk, Pavel Černík, František Křesťan, Jan Dvořák, Matěj Kopecký, Jan Pilař, Jana Dražďáková. Připravil a režii má Bohuslav Forman. (1976)

2:39 Mikrofon v županu
První (a jak se později ukázalo, jediné) vysílání tohoto pořadu. Veselé vyprávění o rozhlasové práci. Hovoří Dalibor Chalupa, F.K.Zeman, Miloslav Disman, Josef Frič, Josef Junek a autor pořadu Karel Pech. (1950)

3:11 Sedmilháři
Veselé historky ze života zapsala mikrofonem a také uvádí Dita Skálová. Poslední vydání legendárního pořadu ze 24. prosince roku 1968.

3:41 Host Radiofóra – Olga Havlová a Václav Havel
Vzpomínky na vánoce v dětství, na svátky trávené na Hrádečku, charitativní činnost Výboru dobré vůle, úvahy k soudobým událostem s ohledem na Vánoce. Uvádí Zuzana Vakrčková. (1994)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)