Rádio Retro – Znovu89 – Listopad 1989 (2014)

Připravil Tomáš Černý.

Natočeno 2014. Premiéra 14. – 15. 11. 2014.

Lit.: Černý, Tomáš: Sametové Rádio Retro vysílá unikátní a dosud neznámé nahrávky z roku 1989. In web ČRo Znovu89, listopad 2014 (článek + ukázky k poslechu). – Cit.: Nejnovější internetový stream Českého rozhlasu připomíná 25. výročí pádu totality. Sametové Rádio Retro nabídne výběr 44 hodin archivních nahrávek. Mezi nimi jsou i jedinečné a nikdy nezveřejněné záznamy z demonstrací na pražském Václavském náměstí. Vedle dobových snímků přinese Rádio Retro také dnešní vzpomínky tehdejších aktérů.

„Dosud nezveřejněné a neznámé nahrávky protestů na Václavském náměstí z 23., 24., 27. listopadu a 4. prosince dal Českému rozhlasu k dispozici pan Jaroslav Zelinger, který tehdy pomáhal při demonstracích jako zvukař. Zhruba osmihodinový záznam, ze kterého vybereme ty nejzajímavější pasáže, je unikátní svou kvalitou. Žádný podobný dokument z této doby v rozhlasovém archívu neexistuje. Nahrávky obsahují kromě jiného společně zpívanou hymnu v podání Karla Kryla s Karlem Gottem či Hany Zagorové s Martou Kubišovou,“ uvedl ředitel programového centra Ondřej Nováček.  

Téměř dvoudenní smyčka Sametového Rádia Retro mapuje dění v Československu po 17. listopadu 1989, a to až do konce roku 1990. Program je řazen chronologicky a je tedy vlastně kronikou prvních týdnů a měsíců polistopadového vývoje. Připomene generální stávku, volbu Václava Havla prezidentem republiky, návštěvu papeže Jana Pavla II. v Československu, první svobodné volby nebo vznik Hovorů v Lánech.

Neuslyšíte jen zpravodajství Československého rozhlasu, ale také Svobodné Evropy, Hlasu Ameriky nebo BBC. Sametové Rádio Retro nabídne i vzácné a mnohdy celých 25 let nevysílané nahrávky rozhovorů s mnoha osobnostmi, které po roce 1968 nesměly veřejně vystupovat, jako byl například Karel Kyncl, A. J. Liehm, Arnošt Lustig, manželé Škvorečtí, Pavel Landovský, Jiří Hanzelka nebo Pavel Tigrid.  

„Nahrávky překvapují tím, na co všechno jsme z myšlenek a odkazu Listopadu 1989 za to uplynulé čtvrtstoletí zapomněli. Zatímco při poslechu socialistické totalitní propagandy se člověk mohl – ať už nostalgicky nebo s úžasem – usmívat a vymezovat se vůči ní, tady už to nejsou ‚oni‘ a ‚jejich‘ řeči. Už jsme to my, už jsou to naše závazky, naše touhy, naše plány, naše očekávání,“ říká dramaturg Tomáš Černý.

Sametové Rádio Retro je možné poslouchat na webu www.znovu89.cz a v digitálním vysílání DAB. Projektem Znovu 89 Český rozhlas den po dni připomíná dění z roku 1989, a to jak na sociálních sítích a webu, tak ve svém vysílání. Hlavní a závěrečnou část projektu odstartuje 17. listopadu velký vzpomínkový koncert na Václavském náměstí. 

Obsah Rádia Retro – Znovu 89 :

14. 11. 2014

0:00   Vysílání Radiofóra
Záznam ranní relace, ve které Miroslav Krupička hovoří s redaktorem Svobodné Evropy Karlem Jezdinským o vysílání ČSRo. O zákonu o rozhlasu a televizi a a udělování licencí hovoří Jiří Hodač. O situaci v Dopravních podnicích hovoří Michal Prokop. O činnosti organizace Pražské matky hovoří Jarmila Johnová. Pořadem provází Miroslav Krupička.

0:32   A léta běží, vážení … Rudolf Hrušínský
Šel jsem světem … Vyprávění herce a poslance, který v nedávných dnech oslavil své sedmdesátiny. Připravila Dagmar Jáňová. Vysíláno 8.11.1990.

1:03   Studenti a 17. listopad 1989
Pořad z cyklu Dveře dokořán věnovaný provolání studentů o tzv. ukradené revoluci. O politice a politicích po listopadu 1989, o demokracii a zklamání z dalšího vývoje hovoří studenti Eva Tůmová, Zdeněk Fencl, Igor Chaun, Jan Hřebejk a Martin Mejstřík. Nad provoláním studentů se zamýšlí spisovatel Ludvík Vaculík. Připravil a uvádí Ota Nutz.

1:42   Hovory v Lánech
Nedělní zamyšlení prezidenta Václava Havla, spoluhovoří Jiří Vejvoda. Dále hovoří prezident USA George Bush jako prezidentův host v hovorech a kardinál František Tomášek k prvnímu výročí sametové revoluce.

2:26   Turádio na návštěvě v dětském domově
V Klánovicích natáčela Veronika Tumlířová a přinesla tak do československého éteru další téma, které v předchozí éře nebylo v médiích žádoucí. Vysíláno 25.11.1990.

2:57   A léta běží, vážení … Vlasta Chramostová
Vyprávění herečky a disidentky nejen o divadle. Připravila Anděla Dvořáková. Režie Maria Křepelková. Vysíláno 6.12.1990.

3:27   Hovory v Lánech
Předsilvestrovské zastavení, tentokrát hovoří přítel Václava Havla, herec Pavel Landovský. Připravil Jiří Vejvoda.

3:45   Tomáš Černý
Rozhovor s Martinem Ondráčkem
Vzpomínal Martin Ondráček, někdejší elév redakce Mikrofóra, zaznamenal Tomáš Černý.

4:00   Tomáš Černý
Rozhovor s Jaroslavem Zelingerem
Českému rozhlasu věnoval unikátní nahrávky z Václavského náměstí z r.1989. Na okolnosti účasti J.Zelingera při ozvučování demonstrací v listopadu 89 a vzniku snímků, které významně obohatily archiv Českého rozhlasu se ptal Tomáš Černý.

4:07   Záznam demonstrace na Václavském náměstí
Unikátní nahrávka z balkónu Melantichu. Jednotlivé řečníky uvádí Václav Malý. Hovoří Jaromír Mašek, Vladimír Merta, Alexander Dubček, Václav Havel, Ivan Hašek, Petr Oslzlý, Petr Čepek, Joska Skalník, Michael Kocáb, Jiří Hanzelka, Marta Kubišová, František Kos z Pragovky, Věra Čáslavská, Šimon Pánek, Vlasta Chramostová, Petr Müller, Kamila Moučková a další.

5:42   Jan Fuchs a Josef Kleibl o sametové revoluci v rozhlase
Část studijního záznamu, který původně nevznikl pro účely vysílání, ale pro badatelské záměry. Postihuje období od počátku sametové revoluce až do volby dr. Františka Pavlíčka ústředním ředitelem Čs. rozhlasu. Snímek není nijak komponován jako rozhlasový tvar určený k vysílání. Uvádíme ho jako bonus, ve kterém je možné poznat klíčové momenty z úst aktéra událostí. Natočeno 2004.

6:35   Záznam demonstrace na Václavském náměstí
Unikátní nahrávka z balkónu Melantrichu v den generální stávky. Postupně hovoří Jan Škoda, Evžen Průša, dělník z Motorletu, Ivana Janů, ing. Prádler, Ladislav Chudík, Václav Klaus, Valtr Komárek, Jiřina Jirásková, Antonia Miklíková, Luboš Kadlec, Ondřej Trojan, Martin Mejstřík, hymnu zpívá Marta Kubišová.

8:00   „Sametový“ Hlas Ameriky
Výběr příspěvků o dění v Československu po 17. listopadu; nahráno z rádia. L. Březina hovoří o situaci v Praze s J. Naegelem, zpravodajem Hlasu Ameriky. I. Medek – aktuality z Československa mj. založení OF. Zpráva z 1. tiskové konference V. Havla z jeho pracovny (anglicky). Anton Hlinka o situaci v Bratislavě. Prohlášení Milana Kňažka. Telefonát s Mariánem Labudou o důvodu připojení slovenských herců ke stávce. O. Plávková telefonuje o situaci v Bratislavě. I. Medek o provolání Kruhu nezávislé inteligence, podpisy k petici novinářů k osvobození Lidových novin.

8:42   BBC, 19. 11. 1989
Část relace československé redakce. Nahráno z krátkých vln. Telefonát Petra Uhla o demonstraci 18.11.1989 (reakce na události 17.11.1989) na Václavském náměstí. Bojkot ČsRo a ČST ze strany České filharmonie. Telefonát s Arnoštem Goldflamem o průběhu shromáždění v Realistickém divadle 18.11. a výzva ke stávce divadelníků a ke generální stávce. Příspěvek Julka Neumanna k otazníkům okolo úmrtí Martina Šmída – hovoří se o tvrzení Drahomíry Dražské. Zpráva o zadržení Petra Uhla za šíření zpráv o smrti M. Šmída.

8:56  Dementi zprávy o smrti studenta Martina Šmída.
Záznam části zpráv stanice Hvězda 19. listopadu 1989 v 21 hodin. Československý rozhlas popírá údajnou smrt studenta Matematicko-fyzikální fakulty UK. Informuje o zadržení signatáře Charty 77 Petra Uhla kvůli šíření této zprávy. Následuje komentář o chartistech a jejich rozvracení společnosti.

9:00  RSE – Události a názory 19. 11. 1989
Část vysílání informací a úvah kolem páteční pražské demonstrace 17. listopadu. Lída Rakušanová hovoří o studentu Martinu Šmídovi, o médiích a zpravodajství, o policejních represích namířených proti aktivistům. Telefonický rozhovor s mluvčí Charty 77 Danou Němcovou – hovoří z bytu obklíčeného policií. Heřman Chromý z Prahy telefonuje výpovědi Karolíny Zaržické a Jaroslava Goleckého, účastníků demonstrace 17.11.1989. Jan Urban telefonuje postřehy k situaci ve společnosti, o podpoře ze světa.

9:25  Tomáš Černý
Rozhovor s Miroslavem Krupičkou
Vyprávění někdejšího redaktora Mikrofóra o atmosféře v Československém rozhlase po 17. listopadu 1989 a o stanici E+M zaznamenal Tomáš Černý.

9:37   Vysílání stanice E+M 25. 11. 1989
Reportážní rozhovory Miroslava Krupičky a Roberta Tamchyny s účastníky oslav kanonizace Anežky České – dojmy ze mše i názory na současné dění. Reportážní rozhovory Ivana Rösslera s účastníky manifestace na Letenské pláni. A. Navrátil a A. Tomanová, herci z Divadla na Vinohradech, čtou ve vysílání úryvky z díla T.G. Masaryka Ideály humanitní a A. Schweitzera Zastánce kritického myšlení a úcty k životu. Živý vstup Ivana Rösslera z Divadla na Vinohradech o tom, jak vypadá v divadle poslední týden. Hovoří Jaromír Hanzlík, Svatopluk Skopal a Miroslav Vladyka.

9:58   Rozhlasové noviny 26. 11. 1989
Pořadem provází František Prachař. Jednání ÚV KSČ v čele s generálním tajemníkem K.Urbánkem. Bratislava – mimořádné jednání ÚV KSS – I. Janík přednesl návrh akčních opatření. Info z pražského stranického aktivu v Paláci kultury (2. den jednání), stanoviska aktivu. Dialog představitelů Národní fronty se zástupci federální vlády a ÚV Národní fronty se zástupci OF. Mimořádné zasedání předsednictva ÚV Československé strany lidové – rezignace předsednictva. Mimořádné plénum Ústřední rady odborů – předseda Miroslav Zavadil se vzdal funkce. Repo z Letenské pláně v Praze, záznam vystoupení L. Adamce – vyslovil se ke generální stávce. Vystoupení V. Malého, A. Dubčeka. Dění v různých krajích republiky a další zprávy.

10:34   Rozhlasové noviny 27. 11. 1989
Pořadem provází M. Kaiser. Dnes ve 12:00 začala na území celé ČSSR generální stávka. Opakování vysílání stanice Hvězda z 12. hodiny. Informace o průběhu stávky z různých míst republiky a další zprávy.

11:35   A léta běží… Tomáš Baťa (6.12.1989)
Novinář na volné noze dr. Fr. Vlach při své cestě do zámoří natočil rozhovor s Tomášem Baťou a přinesl tak do československého éteru jeho hlas poprvé po pádu totality, t.j. po desítkách let, kdy se jméno Baťa nesmělo objevit.

12:00   Vysílání Občanského fóra 07. 12. 1989
Ranní relace s informacemi o živém řetězu studentů, kteří hovoří o tom, co je vedlo k této akci. Poznámka k projevu Ladislava Adamce, prohlášení vojáků, rezoluce pracovníků JZD, prohlášení Občanského fóra DP Metro.

12:31   Rozhlasové noviny 10. 12. 1989
Info z 1. schůze nově jmenované federální „vlády národního porozumění“. Záznam z projevu premiéra Mariána Čalfy. Názory členů vlády na činnost jednotlivých resortů v nejbližším období (V.Komárek, J.Čarnogurský, F.Reichel, V.Dlouhý, J.Hromádka, O.Burský, J.Dienstbier, M.Vacek, V.Klaus, P.Miller a další). Prezident Gustáv Husák oznámil předsedovi Federálního shromáždění, že odstupuje ze své funkce. Názor manželů Zátopkových na současnou situaci a novou vládu a další zprávy.

12:57   Nad dopisy posluchačů -
O práci Mikrofóra a atmosféře v redakci během prvních dnů po 17. listopadu hovoří Daniela Sedlářová, zástupce šéfredaktora HRDM. Uvádí Zdeněk Škopán.

13:05   Nejsme děti aneb Deset dní, které otřásly Československem
Dokumentární pásmo Ivana Holečka a Ivana Rösslera, které nabízí obraz prvních deseti dnů „sametové revoluce“ v Praze. Pořad kombinuje desítky reportážních záběrů z demonstrací, přenosů, rozhovorů a prohlášení, které byly natočeny redaktory Mikrofóra. Citace čtou Leoš Suchařípa, Markéta Atanasová a Pavel Chalupa. Vysíláno v prosinci 1989.

14:07  Tahanice o éter
Dokument Zdeňka Boučka mapující úsilí rozhlasových redaktorů, ale především přenosových techniků o pravdivé informování posluchačů. Autentické zvukové dokumenty a vzpomínky na listopadové dny s odstupem jednoho roku.

14:34  Tomáš Černý
Rozhovor s Jiřím Mejstříkem
Vzpomínky někdejšího redaktora Mikrofóra a posléze ředitele Českého rozhlasu zaznamenal Tomáš Černý.

14:44   Václav Havel před první volbou prezidentem.
Poslední před-prezidentský rozhovor z prosince 1989. S Václavem Havlem rozmlouvá publicista Ota Nutz.

15:09   Volba Václava Havla prezidentem 29. prosince 1989
Sestřih vysílání z 21. společné schůze Sněmovny národů a Sněmovny lidu Federálního shromáždění ČSSR. Hovoří Alexander Dubček a Marián Čalfa, v závěru zaznívá prezidentský slib Václava Havla.

15:30  Vysílání Občanského fóra -
Ranní relace, která uvádí reakce na volbu Václava Havla prezidentem republiky. Dále pořad informuje o ničení archivů Státní bezpečnosti.

16:00  Novoroční projev prezidenta republiky V.Havla 1.1.1990

16:29  A léta běží … Karel Kyncl (11.1.1990)
Rozhovor v Londýně natočil Zdeněk Vilímek. Bývalý zpravodaj Československého rozhlasu v Americe a ve Vietnamu hovoří o svém počínání v roce 1968 a exilu.

16:59   Václav Havel 21.1.1990
Setkání se zástupci Občanského fóra v Prachaticích, kteří mu předávají karafu s vodou od pramenů řek v povodí Vltavy jako symbol očisty společnosti.

17:04   Přijetí Franka Zappy u prezidenta republiky Václava Havla.
Reportáž z 21.1.1990 natočili Ota Nutz a Jiří Vejvoda.

17:08   Návštěva prezidenta Václava Havla v ČKD Praha 31.1.1990
Reportáž Oty Nutze a Jiřího Vejvody.

17:14   Návštěva prezidenta Václava Havla v ČKD Praha 31.1.1990
Druhá část reportáže (učňovské středisko ČKD) Oty Nutze a Jiřího Vejvody.

17:19   Tomáš Černý
Rozhovor s Jiřím Vejvodou
Vzpomínku na to, jak se stalo, že Ota Nutz a Jiří Vejvoda se stali de facto exkluzivními rozhlasovými zpravodaji o dění kolem prezidenta Václava Havla, zaznamenal Tomáš Černý.

17:25   Reportážní zkratka o pobytu dalajlámy v Praze 3.2.1990
Natočil Jiří Vejvoda.

17:30   Dveře dokořán z 11.2.1990
Pásmo Oty Nutze o jednom dni prezidenta Václava Havla při cestě do severních Čech a rozhovory se členy kolegia prezidenta republiky.

19:30   Opožděné rozhovory – Arnošt Lustig
Hned na počátku roku 1990 začala Hlavní redakce literárně-dramatického vysílání natáčet cyklus interview, v němž hovořili dlouhá léta umlčovaní publicisté a spisovatelé. Autorem pořadu je Jan Hůla.

20:00   Projev prezidenta ČSFR Václava Havla v americkém Kongresu
Záznam živého vysílání Čs. rozhlasu z 21.02.1990. Komentuje David Šťáhlavský.

21:13   Projev prezidenta Václava Havla na Staroměstském náměstí.
Záznam z mítinku studentů a herců, kde prezident vystoupil po svém návratu z cesty do Ameriky.

21:24   Deset dnů prezidenta
Dokumentární pásmo Oty Nutze a Jiřího Vejvody o cestě prezidenta Václava Havla na Island, do Kanady, USA a SSSR mezi 17. a 27. únorem 1990. Vysíláno 11. března 1990 v cyklu Dveře dokořán.

23:24    Hovory v Lánech
Rozhovor Oty Nutze s prezidentem V. Havlem (První vydání Hovorů v Lánech!).

15. 11. 2014

0:00   Projev prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu
Záznam živého vysílání Čs. rozhlasu z 21.02.1990.

1:13   Projev prezidenta Václava Havla na Staroměstském náměstí.
Záznam z mítinku studentů a herců, kde prezident vystoupil po svém návratu z cesty do Ameriky.

1:24   Deset dnů prezidenta
Dokumentární pásmo Oty Nutze a Jiřího Vejvody o cestě prezidenta Václava Havla na Island, do Kanady, USA a SSSR mezi 17. a 27. únorem 1990. Vysíláno 11. března 1990 v cyklu Dveře dokořán.

3:24   Hovory v Lánech
Rozhovor Oty Nutze s prezidentem V. Havlem (První vydání Hovorů v Lánech!)

4:00   Opožděné rozhovory – A.J.Liehm
Hned na počátku roku 1990 začala Hlavní redakce literárně-dramatického vysílání natáčet cyklus interview, v němž hovořili dlouhá léta umlčovaní publicisté a spisovatelé. Autorem pořadu je Jan Hůla.

4:30   Papež Jan Pavel II. v Československu.
Reportáž z příletu na pražské ruzyňské letiště. Hymny Vatikánu a Československa, přehlídka čestné stráže, projevy Václava Havla a Jana Pavla II.

5:22   Papež Jan Pavel II. v Československu.
Reportáž z chrámu sv. Víta v Praze. Uvítání papeže, setkání s věřícími, uvítací řeč Františka kardinála Tomáška, vstupní modlitba papeže Jana Pavla II., čtení z „Listu Židům“, papežská promluva Jana Pavla II. ve Svatovítské katedrále, společná modlitba v latině, požehnání Svatého otce. Komentují Alice Bieliková, Karel Mastný a Miloslav Fiala.

6:59   Opožděné rozhovory – Jiří Hanzelka
Hned na počátku roku 1990 začala Hlavní redakce literárně-dramatického vysílání natáčet cyklus interview, v němž hovořili dlouhá léta umlčovaní publicisté a spisovatelé. Autorem pořadu je Jan Hůla.

7:30   Rozhovor s předsedou FS Alexanderem Dubčekem 8.5.1990

8:00   Výběr písniček z roku 1989

8:20   Volební Radiofórum 08.06.1990 – Svobodné volby
Sestřih mimořádného volebního vysílání stanice Československo. Rozhovory se členy volebních komisí a reportáže z průběhu voleb. Archivní nahrávka zachovala jen mluvené vstupy, bez vložené hudby. Díky tomu je ale možné sledovat opravdu celodenní maraton publicistiky. Uvádějí Vladislava Tomanová a Boris Riegler.

12:00  Vysílání volebního Radiofóra 9.6.1990 – Svobodné volby
Pokračování sestřihu speciální živého vysílání stanice Československo. Druhý den voleb. Uvádějí Vladislava Tomanová a Boris Riegler.

13:28  Hovory v Lánech 10.6.1990
Nedělní zamyšlení s prezidentem Václavem Havlem. Připravil Ota Nutz. Tématem jsou první svobodné volby, ačkoli ještě není znám jejich výsledek.

13:53  Nad dopisy posluchačů 26.6.1990
O pořadu Hovory v Lánech hovoří redaktoři Zuzana Foglarová a Ota Nutz. Řeč je o tom, jak pořad vznikl, kde se natáčí a kdy, jak se připravuje.

14:04  Tomáš Černý
Rozhovor s Robertem Tamchynou
Vzpomínky někdejšího eléva Mikrofóra a později mj. redaktora Hovorů z Lán a mnoha jiných pořadů zaznamenal Tomáš Černý. Hovoří Robert Tamchyna.

14:11  Káva u Kische 30.6.1990
Hovory o lidech, věcech a událostech. Připravili Ota Nutz a Jiří Vejvoda. Hostem pořadu je Pavel Tigrid, redaktor a hlasatel BBC za 2.světové války, vydavatel časopisu „Svědectví“ ve Francii.

15:05  Vysílání Radiofóra 18.6.1990
Záznam ranní relace, ve které hovoří Václav Havel o etice novinářů. O romské otázce uvažuje ing. M.Zikmund, místopředseda MVN v Prostějově. Zaznívá také výzva OF ke strhávání volebních plakátů a poznámka Stanislava Pšajta na téma „Nebýt lhostejný“. Václav Havel dále konfrontuje některé své hry se skutečností. Pořad uvádí Milan Bouška.

15:36  Tomáš Černý
Vzpomínky Ivana Rösslera
Vzpomínky někdejšího reportéra a redaktora Mikrofóra na průběh roku 1989 a archivní zvukové ukázky tehdejších pořadů. Připravil Tomáš Černý.

16:00  Opožděné rozhovory – Zdena Škvorecká a Josef Škvorecký
Hned na počátku roku 1990 začala Hlavní redakce literárně-dramatického vysílání natáčet cyklus interview, v němž hovořili dlouhá léta umlčovaní publicisté a spisovatelé. Autorem pořadu je Jan Hůla.

16:41  Vysílání Radiofóra 3.7.1990
Záznam ranní relace, ve které je rozhovor s Jozefem Stankem o Komisi pro vyšetřování událostí 17. listopadu 1989, rozhovor s Michaelem Kocábem o obnovení komise pro odsun sovětských vojsk a rozhovor s Tomášem Töpferem o odborové organizaci Herecká asociace. Pořadem provází Marcela Hrudková.

17:11   Polní pošta 8.7.1990
Pořad o nových aspektech vztahů východ – západ uvádějí Jan Rejfek a Ľubomír Žumár. Hostem pořadu je ministr národní obrany ČSFR, generál Miroslav Vacek.

18:03   Opožděné rozhovory – Pavel Landovský
Hned na počátku roku 1990 začala Hlavní redakce literárně-dramatického vysílání natáčet cyklus interview, v němž hovořili dlouhá léta umlčovaní publicisté a spisovatelé. Autorem pořadu je Jan Hůla.

18:32  Vysílání Radiofóra 10.7.1990
Záznam ranní relace, ve které uslyšíte rozhovor s páterem Dominikem Dukou o postavení církve ve společnosti a návratu církevního majetku, dále rozhovor s historikem Karlem Dulistou o komunistické likvidaci kláštěrů a řeholních řádů a vedle jiných zpráv také rozhovor s Josefem Vimrem o přípravě hokejové reprezentace a odchodech hráčů do zahraničí. Pořadem provází Petr Hartman.

19:04  Tisková konference prezidenta Václava Havla
Nová galerie na Pražském hradě, 11.7.1990. Prezident informuje o nové struktuře Kanceláře prezidenta republiky, dále hovoří Michael Žantovský, architekt Miroslav Masák a v závěru nový kancléř Karel Schwarzenberg. Sestřih záznamu živého vysílání stanice Československo, kterým provázejí Alena Milerová a Stanislav Benda.

20:00  Vysílání Radiofóra 21.8.1990
Záznam ranní relace, ve které uslyšíte první svobodné rozhovory o událostech ze srpna 1968. Lucie Weissová a Vladimír Pavrovský hovoří s přímými účastníky vysílání Československého rozhlasu z noci 20. 8. na 21. 8. 1968. Vzpomínají Zdeněk Hejzlar, Věra Šťovíčková-Heroldová, Jiřina Krupičková, Jan Petránek, Ondřej Neff, Vlastimil Hankus a další.

20:29  Tomáš Černý
Rozhovor s Lucií Weissovou
Vzpomínky redaktorky zpravodajství na události a atmosféru roku 1989 zaznamenal Tomáš Černý. Lucie Weissová hovoří mj. o své účasti na odvolání ústředního ředitele Karla Kvapila. Hovoří Lucie Weissová.

20:41   Tomáš Černý
Vzpomínky na expedici Děti pro Evropu
Pásmo autentických zvukových záběrů a telefonického rozhovoru s Miroslavem Karasem, který byl v roce 1989 redaktorem publicistiky pro děti a vymyslel cestu československých dětí do západní Evropy uskutečněnou v létě 1990. Připravil Tomáš Černý. Hovoří Miroslav Karas, Marcela Augustová, manželé Tigridovi a účastníci expedice.

21:11  Turádio na skautských prázdninách
Veronika Tumlířová. Reportáž z letního setkání do té doby zapovězeného Junáka. Vysíláno na počátku září 1990.

21:41  Hovory v Lánech 16.9.1990
Nedělní zamyšlení prezidenta Václava Havla, spoluhovoří Jiří Vejvoda.

22:02  Margaret Thatcherová v Československu.
Záznam vystoupení britské ministerské předsedkyně ve Federálním shromáždění 18.9.1990.

22:38  Káva u Kische 20.9.1990
Hovory o lidech, věcech a událostech. Připravili Ota Nutz a Jiří Vejvoda. Hostem pořadu je scénárista dr. Zdeněk Mahler.

23:30  Vysílání Radiofóra 7.10.1990
Záznam večerní relace. Rozhovor Pavla Černockého s Jindřichem Fairaizlem o pořadu Hovory u Mistra Jana, ohlasy na pořad, obavy o osud revoluce, názory na politickou situaci, možné rozdělení republiky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)