Rádio Retro – Znovu89 aneb od Gottwalda po Husáka (2014)

Připravil Tomáš Černý. Výběr nahrávek z archivu Českého rozhlasu uvádějí Tomáš Černý a Naděžda Hávová.
Dramaturg Tomáš Černý.

Natočeno 2014. Premiéra 17. 9. 2014. Ve smyčce k dispozici do 17. 11. 2014 (celkem 28 hod.).

Lit.: Černý, Tomáš: Rádio Retro Znovu89: Kupředu, zpátky ni krok… In web ČRo Znovu 89, 17. 9. 2014 (článek). – Cit.: Kupředu, zpátky ni krok… provolávalo se kdysi. Ale někdy je to docela zajímavé! K 25. výročí sametové revoluce jsme připravili osmadvacetihodinový výběr snímků z archivu Českého rozhlasu, kde leží tisíce minut a kilometrů nahrávek z dob komunistické totality. Jsou to cenné dokumenty, které svědčí o propagandistické úloze sdělovacích prostředků. Je znich ale také slyšet, jak se za čtyři desetiletí budování socialismu proměňoval přístup rozhlasových tvůrců k některým tématům a k režimu. Někteří rozhlasáci někdy dokázali vnucený obsah obrátit ve prospěch posluchačů.

Zpátky do let 1948-1989 nás pozvou Klement Gottwald, Antonín Zápotocký, Zdeněk Nejedlý, Ludmila Pelikánová, Pavel Minařík, družstevníci a družstevnice, členové brigád socialistické práce, ale také herec Jaroslav Marvan, rozhlasový režisér Jiří Horčička, hokejista Ivan Hlinka nebo kosmonaut Vladimír Remek.

Při výběru nahrávek z nepřeberného množství projevů, zasedání, Rozhlasových novin a dalších zdrojů jsme se snažili sestavit pestrý obrázek rozhlasového programu dřívějších let. Věříme, že se v tom toku propagandy zaskví – podobně jako kdysi v běhu rozhlasové každodennosti – perly typu Chvilky v zákulisí s Karlem Högerem. Obklopen budováním a prací, o níž se mluvilo ponejvíce ve frázích, se tu najednou objevil přívětivý rozhovor s umělcem, populárním hercem a mluvilo se o filmování, divadle, rozhlasovém herectví. Podobných „oddychových“ momentů nabídne Rádio Retro Znovu89 více.

Mezi počiny rozhlasové propagandy z éry socialismu, nad nimiž téměř zůstává rozum stát, patři dvacetiminutová rádoby sci-fi, kde se v liduprázdné krajině setkává mimozemšťan s obyvatelem Československé socialistické republiky. Vedou spolu politologickou debatu o výhodách socialismu, které nepochybně a zcela přirozeně na Zemi zvítězí, až kapitalistické státy pochopí zaostalost svého nedemokratického zřízení.

Poslechneme si známou atletku kvitující s povděkem opakovanou kandidaturu Gustáva Husáka na funkci prezidenta ČSSSR v roce 1980. Ze stejné éry jsou dvě nahrávky připomínající, do jaké mezinárodní společnosti naši zemi komunisté přivedli: nejprve na letišti uvítáme Muammara Kaddáfího a poté vyslechneme záběry ze slavností večeře s delegací Zimbabwe vedené Robertem Mugabem. Výběr dokumentů dokládajících – jemně řečeno specifickou – práci s informacemi uzavírají Rozhlasové noviny ze 17. listopadu 1989, dalo by se říci z posledního dne totality. Z tehdejších rozhlasových zpráv byste však na žádné převratné změny zdaleka neusuzovali.

Rádio Retro nepřinese jen vzpomínku na státníky a další osobnosti předlistopadového období. Mnohem výmluvněji, než to dovedou televizní či filmové záběry, prozrazují zvukové snímky, jak se budovatelské nadšení mění v rozčarování, později v naději. Potom je tu další silné angažmá, jen ve zcela opačném směru. A nakonec přichází normalizační apatie, kdy rozhlasoví reportéři už jen nezúčastněně odříkávají zažité fráze, ale vlastně je znát, že už nikdo nikomu a ničemu doopravdy „nefandí“.

V mnoha případech budeme s Naďou Hávovou při provázení programem Rádia Retro neustále posluchačům připomínat, že jakkoli je daný pořad může zaujmout, bavit, připadat jim atraktivní a poutavě natočený, je třeba mít na paměti, že to je právě to největší nebezpečí dobré propagandy. Je to nesmírně lesklé, červené, šťavnaté, ale zároveň otrávené jablko. A nic na tom nemění ani fakt, že nám ho podává jinak umělecky ceněný rozhlasový tvůrce.

Rádio Retro Znovu 89 si můžete naladit od 17. září do 17. listopadu 2014.

Obsah:

00:05 Reportáž z mezinárodního pionýrského tábora u Budapešti
V tzv. „Pionýrské republice“ tráví léto děti ze sedmi zemí, včetně Rakouska. Součástí programu je seznámení s osobnostmi politického života, hlavně z řad „revolucionářů“.
(22 min.)

00:29 Rozhovory s družstevníky. O zavedení norem a odměňování pracovníků hovoří předseda JZD v Bravanticích u Ostravy, soudruh Hajnych. Soudružky Jiranová, Kristanová a Štemberková z JZD u Vrchlabí vyprávějí o tom, jak založily družstvo přes nesouhlas svých manželů. (1950)
(14 min.)

00:44 Projev Klementa Gottwalda
Prezident hovoří k úmrtí Josefa Vissarionoviče Stalina. (1953)
(18 min.)

01:03 Projev Viliama Širokého
Předseda vlády hovoří na zasedání Národního shromáždění o měnové reformě. (1953)
(42 min.)

01:50 Chvilky v zákulisí s Jaroslavem Marvanem. Pořad z cyklu hereckých portrétů a vzpomínání.
Připravil Petr Hořec, režie Jiří Hesoun, uvádí Heda Čechová. (1958)
(28 min.)

02:19 Jak socialisticky žít. Vybraný pořad z cyklu věnovaného brigádám socialistické práce.
Připravili Josef Merunka a Zdeněk Havel. (1960)
(16 min.)

02:45 A léta běží… Propagandistický pořad o únosu československého dopravního letadla do Německé spolkové republiky.
Připr. B. Hladík, hovoří členové posádky navigátor R. Légl a pilot V. Kárník, dále hovoří manželka R. Légla a S. Doležalová, bývalá manželka jednoho z únosců. (1972)
(40 min.)

03:26 Lidé a svět 19.06.1987 – Dnešní Afghánistán. Pořad z cyklu Lidé a svět. Vítězný snímek celorozhlasové Žatvy. Ve své době autentická rozhlasová výpověď autora Vladimíra Věrčáka a jeho hostů o současném životě v Afghánistánu. Pořad zachycuje výpovědi jak navrátilců z emigrace, vojenských činitelů nebo profesorů, tak i dělníků z kábulských závodů. (1987)
(28 min.)

03:54 Hrají sovětské estrádní orchestry.
(6 min.)

04:04 Konference OSN o svobodě informací. Ze Ženevy se hlásí redaktoři Československého rozhlasu a diskutují o tom, co je vlastně svoboda informací a jak se liší náhled západních a východních zemí. (1948)
(11 min.)

04:16 Neobyčejný příběh obyčejných dnů Typické propagandistické, ale zároveň poutavě(!) připravené pásmo o dvanácti letech života v Československu po roce 1948 očima rozhlasového reportéra. Autoři pracují s autentickými zvukovými záběry, které však řadí a komentují silně účelově ve prospěch socialistického zřízení. (1960)
(56 min.)

05:16 Lidé, život, doba – Příhoda, která se nestala. Tendenční rozhlasová sci-fi hříčka, ve které se formou dialogu se zvídavým mimozemšťanem osvětlují a obhajují východiska a stanoviska zemí socialistického tábora. Jejich zřízení, které je údajně spravedlivější a funkčnější než kapitalismus, musí v budoucnu přirozeně ovládnout Zemi. (1963)
(23 min.)

05:40 Lidé, život, doba – Silonová tužka. Ukázka tzv. „problémového pořadu“, které se ve druhé polovině 60. let začínaly objevovat v programu rozhlasu. Tupou a poslušnou propagandu tu autoři začínali vyměňovat za nazývání věcí pravými jmény. Samozřejmě v rámci intencí cenzury. Pořad kritizuje nepružné hospodářství, jehož průmysl není schopen reagovat na nové vynálezy a uvádět je do života. (1965)
(19 min.)

06:02 Kolotoč. Mimořádné vydání legendárního magazínu k Mezinárodnímu dni žen. Svá blahopřání vyslovují známé osobnosti, slavní herci. Uvádí hlasatel Dalibor Stuchlý. (1979)
(40 min.)

06:43 Helena Fibingerová. Sportovkyně v rozhlasových zprávách s povděkem kvituje opakovanou kandidaturu Gustáva Husáka na funkci prezidenta ČSSR. (1980)
(1 min.)

06:45 Reportáž o prvním digitálním přenosu. Obrázek ze zákulisí Československého rozhlasu, který uskutečňuje svůj první digitální přímý přenos vážné hudby mezi Prahou a Tokiem. (1985)
(30 min.)

07:15 A léta běží… Životopisný portrét hokejisty Ivana Hlinky.
Připravil Aleš Procházka. (1988)
(30 min.)

07:45 Ve starých rytmech.
Písničky ze Sovětského svazu.
(14 min.)

08:02 Antonín Zápotocký v Mariánských Lázních. Rekreanti si při setkání s politikem vynutili potleskem a skandováním improvizovaný proslov.
(2 min.)

08:05 Antonín Zápotocký na rozhlasové konferenci. Delegáti vůbec první celostátní rozhlasové konference poslouchají hodnocení své práce a pokyny k jejímu vykonávání. (1949)
(63 min.)

09:13 Chvilky v zákulisí s Karlem Högerem. Pořad z cyklu hereckých portrétů a vzpomínání. Připravil Petr Hořec, režie Jiří Hesoun, uvádí Heda Čechová. (1959)
(30 min.)

09:43 Hrají sovětské estrádní orchestry
(5 min.)

09:50 To vám jednou v Sovětském svazu. Historky různých osobností o tom, co se jim přihodilo na cestách po SSSR. Pořad k výročí Velké říjnové socialistické revoluce ukazuje, že i k tématu zjevně vynucenému vedením rozhlasu se dalo přistoupit s rozumem a vtipem. Hovoří Dita Skálová, Jiří Marek, Zdeněk Jirotka, Helena Petránková, Jaroslav Máška a další. (1962)
(60 min.)

10:51 Zahajovací program stanice Hvězda. Úvodní půlhodina prvního vysílacího dne stanice, která nahradila federální programový okruh Československo po jeho „diskreditaci“ na konci 60. let. Vstup stanice Hvězda do normalizačního éteru byl prezentován jako událost internacionálního významu, o čemž svědčí vícejazyčné ohlášení a sestava programu z písní ze všech socialistických zemí. (1970)
(32 min.)

11:23 Přílet Muammara Kaddáfího. Reportáž z uvítání „vůdce Velké revoluce z 1. září a Libyjské arabské lidové socialistické džamáhíríje“ na pražském ruzyňském letišti. (1982)
(10 min.)

11:34 Robert Mugabe v Praze. Záznam projevů při slavnostní večeři na počest delegace Zimbabwe. Na Pražském hradě hovoří Gustáv Husák a Robert Mugabe. Další ukázka toho, do jakého společenství bylo Československo uvedeno komunistickou stranou. (1983)
(20 min.)

12:00 Ruší nám to natáčení. Dokumentární pořad Marka Janáče o novodobém bádání kolem politických procesů padesátých let. Nahrávka byla oceněna na Národní soutěžní přehlídce REPORT 2006.
(45 min.)

12:46 Rozhlasové noviny 1. pracovního dne II. pětiletky. Zprávy, rozhovor s tavičem F. Ledvinkou z SONP Kladno, zpravodajka ve Francii A. Mikulášková o tamních volbách, pozdravy našich pracujících do celého světa, pozdrav ze země Sovětů, od čínského spisovatele Lei-Čia, z NDR, rozhovor s Otakarem Vávrou o filmu Proti všem, čtení dopisu manželů Zátopkových z Indie, rozhovor s ředitelem Ústavu jaderné fyziky Ing. Č. Šimáně, děti II. pětiletky, rozhovor s řed. ZDŠ ve Vršovicích. (1956)
(60 min.)

13:47 Gramotingltangl Jana Wericha.
Uvažuje o závisti a uvádí zahraniční skladby. (1967)
(28 min.)

14:15 Inter – Radio – Show aneb Jak Praha získala anténu budapešťského rozhlasu.
Záběry z velké mezinárodní soutěže OIRT (východoevropská obdoba dnešní Evropské vysílací unie), ve kterých uslyšíte příspěvky deseti rozhlasových stanic osmi zemí, soutěžících o Stříbrnou anténu KOSSUTH RADIO BUDAPEST. Hovoří Vladimír Rohlena. (1970)
(57 min.)

15:13 Alkohol na pracovisko nepatrí.
Krotká „investigativní“ reportáž bratislavského studia. (1980)
(13 min.)

15:27 Pomstí se nám zvířátka?
Ještě více krotká „satirická“ čtvrthodinka s ekologickým námětem. (1986)
(14 min.)

15:42 Reportáž o příjezdu Michaila Gorbačova na Hradčanské náměstí v Praze.
Typická ukázka dobové reportérské praxe. (1987)
(11 min.)

15:54 Rozhovor se studentem, který si při návštěvě Michaila Gorbačova v Bratislavě vyžádal podpis do knihy jeho projevů.
(1987)
(3 min.)

16:00 Rudolf Slánský čte dopis Stalinovi.
Návrh konceptu dopisu na zasedání v Národním divadle. (1950)
(15 min.)

16:16 Tam, kde jsem doma. Pionýrská jitřenka z doby, kdy čirá propaganda mohla občas ustoupit obsahu sice konvenčnímu (úvahy o domově měly posilovat vlastenecké cítění a agitovat proti emigraci), ale přitom inteligentnímu a zručně autorsky podanému. Připravila Jana Kudrnová. (1966)
(32 min.)

16:50 Poznámka k jubileu Rozhasových novin. Komentář normalizačního střihu s tendenčním popisem a výkladem poválečných dějin Československa, včetně „krizového období“ let 1968-1969. (1973)
(3 min.)

16:56 Průmyslový zápisník o přehradě Dalešice. Pořad z cyklu reportáží o stavbách páté pětiletky. Rozhovory se stavbaři vodního díla, jehož zrod svědčí o prosperitě socialistického hospodářství. (1973)
(23 min.)

17:20 Mikrofórum k 30. výročí Pionýrské organizace.
Sváteční posezení věnované pionýrům a jejich vedoucím. (1979)
(40 min.)

18:01 František Mareš: Bílá svítání. Hra faktu napsaná na základě zkušenosti ženy pracující v zemědělství.
Účinkují Věra Galatíková, Věra Kubánková, Jan Faltýnek, Rudolf Jelínek, Ivo Gübel a další. Spoluúčinkují členové DRDS. Režie Eva Svobodová. (1983)
(43 min.)

18:47 3 x 60, a to stereo s Vladimírem Remkem. U příležitosti 7. výročí letu v rámci programu Interkosmos hovoří s naším prvním kosmonautem Ota Nutz. Vladimír Remek si vybírá písničky, které má rád. (1985)
(40 min.)

19:28 Novoroční projev Gustava Husáka. (1989)
(13 min.)

19:43 Projev M. Jakeše 1. května 1989.
Projev Miloše Jakeše na prvomájové manifestaci v roce 1989.
(13 min.)

20:00 Schválení pětiletého plánu v Národním schromáždění. (1948)
(24 min.)

20:24 Kazmar – šaty – Jafeta – 1. část.
Rozhlasová hra, kterou na motivy románové trilogie národní umělkyně Marie Pujmanové napsal Jaromír Ptáček. Hudební spolupráce Vilém Prokop Mlejnek. Účinkují Ota Sklenčka, Petr Haničinec, Martin Růžek, Soběslav Sejk, Josef Červinka, Milan Mach, Karel Pech a další. Režie Jiří Horčička. (1960)
(65 min.)

21:30 Haló, Evropa! Hlásí se Moskva!
Výběr z produkce redakce humoru a satiry sovětského rozhlasu. Humoristické povídky prokládané hudbou. (1972)
(26 min.)

21:58 Hra o skutečnosti s názvem Fyzikové. (pořad Horizont, 1978)
Tématem rozhovoru je atomová a neutronová bomba, její hrůzné následky, princip neutronové bomby, důsledky ionizujícího záření, studium problematiky jaderné fyziky v ČSSR. V pořadu se na toto téma také hovoří s dětmi z mateřské školy. (1978)
(33 min.)

22:32 Výběr z prvomájových záběrů roku 1978.
(83 min.)

00:00 Zdeněk Nejedlý o novém školském zákoně. (1953)
(24 min.)

00:25 Projev Antonína Zápotockého.
Zahajovací projev I. celostátní Spartakiády (1955)
(11 min.)

00:40 Hudba, kterou měl rád Julius Fučík.
O jeho oblíbených skladbách hovoří Gusta Fučíková. Připravila a uvádí Anna Hostomská. (1961)
(54 min.)

01:35 Rozhovor s reemigrantem Vítězslavem Bartákem. (1963)
(11 min.)

01:54 Ludmila Pelikánová: Moje První máje. (1972)
(7 min.)

02:03 Pokládání základního kamene Čs. rozhlasu.
Reportáž na stanici Hvězda, kde se hovoří o budoucím rozhlasovém středisku v Praze na Pankráci. (1978)
(6 min.)

02:12 Lidé na koridoru.
Reportáž o těch, kteří budují největší stavbu Severočeského kraje. (1980)
(30 min.)

02:43 Lidé našich dnů. Portrét havíře J.Dvořáka. Rozhovor o renovaci zámků pro kruhové výztuže do hlubinných dolů. Natočil Jan Mareš. (1982)
(7 min.)

02:51 Živá slova. Ohlas posluchače na téma přestavby v socialistických zemích.
Hovoří PhDr. Ján Riško, ústřední ředitel Čs. rozhlasu.
(11 min.)

03:05 Živá slova. Spartakiáda – vyznání náčelnice Evy Bémové.
(10 min.)

03:19 Živá slova. Pavel Minařík hovoří o odkazu 28. října naší současnosti.
(11 min.)

03:30 Rozhlasové noviny 17. listopadu 1989.
Hlavní zpravodajská relace z „posledního“ dne totality, což ale vlastně nelze ještě rozpoznat.
(30 min.)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)