Sváteční vysílání ČRo zpestří reportáže, koncerty, pohádky i průlet metalovým undergroundem

(tisková zpráva ČRo)

Vánoce budou na všech stanicích Českého rozhlasu patřit jak tradičním pořadům, tak i speciálnímu vysílání. Posluchači se mohou těšit na sváteční reportáže, mimořádné hosty a projekty, pohádky či soutěže. Program obstarají kromě koled i výlety napříč hudebními žánry – od koncertu symfoniků až po sondu do temné přihrádky metalového undergroundu.

„Radiožurnál přivítá ve sváteční dny mimořádné hosty. Na stanici se také bude méně mluvit a více hrát. Přichystány jsou také reportáže z dětských domovů, kterým pomohla sbírka Darujte hračku. Rekapitulaci nejvýznamnějších událostí uplynulého roku nabídne Radiožurnál v projektu 20 příběhů,“ uvedl generální ředitel Peter Duhan.

Nabitý vánoční program letos nabídne stanice Dvojka. Posluchači se mohou těšit na písničky, koledy, Malou vánoční povídku Ludvíka Aškenazyho, reportážní putování za betlémskou hvězdou či návštěvu sklářského muzea v Sázavě. Dvojka odvysílá v přímém přenosu sváteční bohoslužby 25. a 26. prosince a na Štědrý večer půlnoční mši z kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze.

„Zatímco Vltava nabídne koncert rozhlasových symfoniků či literárně hudební pásmo z rozhovorů a vzpomínek režiséra Federica Felliniho, na Radiu Wave se budou moci hudební fanoušci ponořit i do alternativního světa hudby – od indie popu až k nejtvrdším metalovým subžánrům. Na Rádiu Junior se pak děti mohou těšit na pohádku Vánoční skřítek či hru Knoflíková válka,“ řekl náměstek generálního ředitele pro program a vysílání René Zavoral.

Pestré bude i vysílání regionálních stanic. Například Český rozhlas Region (Vysočina) zařadí do svého vysílání na Štědrý den od 17.00 do 19.00 hodin pouze koledy. Ve středních Čechách rozbalování dárků doprovodí Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby. Připraveny jsou také Příběhy severočeských betlémů, vánoční minipříběhy posluchačů českobudějovického rozhlasu, plzeňské pohádky Petra Mazného a šumavské pohádky Ondřeje Fibicha či vznik unikátního křišťálového betlému, který je vystaven na pardubickém zámku.

„Český rozhlas Hradec Králové pak navštíví 25. prosince kardinála Dominika Duku. Ostrava během Vánoc prodlouží vysílání oblíbeného pořadu Hudební pošta a Regina nabídne premiérově Poctu Patricku Doylovi a záznam koncertu Anny K. z divadla Hybernia,“ dodal náměstek generálního ředitele pro regionální vysílání Jan Menger.

Za pozornost bude stát na Dvojce také Silvestr na sedáka z divadla Ungelt, Silvestr pod širákem s Wabi Daňkem a Pavlem Dobešem, tradiční Tobogan za účasti populárních rodičů a jejich populárních dětí či Silvestrovský sklípek s Jožkou Šmukařem. Původní rozhlasová roadmovie Silvestr v taxíku pak umožní posluchačům zažít netradiční situace v tradičním automobilu, včetně porodu v přímém přenosu. Závěr roku budou moci příznivci rádia oslavit i s ostatními stanicemi Českého rozhlasu. Na Vltavě na ně bude čekat tradiční novoroční koncert Vídeňských filharmoniků, který v přímém přenosu zprostředkuje Evropská vysílací unie (EBU).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)