Rádio Retro – Rozdělený svět aneb Rozhlasové vlny ve službách studené války (2016)

Připravil Tomáš Černý.

Nahrávka komentují Tomáš Černý, Petr Nováček a Milan Slezák.

Natočeno 2016. Premiéra 3. 3. 2016.

Lit.: Polák, Lukáš: Rádio Retro nabídne nový tematický blok Rozdělený svět, nahradí Příběh vědy. In web ČRo Digitální rádio, 1. 3. 2016 (článek). – Cit.: Nahrávky okomentují renomovaní komentátoři Českého rozhlasu Petr Nováček a Milan Slezák.

Rádio Retro, jedna z digitálních stanic Českého rozhlasu, nabídne od čtvrtka 3. března nový tematický blok s názvem Rozdělený svět, který nahradí dosavadní Příběh vědy. Stanice nabídne opět 28 hodin nahrávek z obou stran někdejšího bipolárního světa. Dramaturg Tomáš Černý s pomocí Evy Ješutové a Tomáše Bělohlávka z Archivu Českého rozhlasu vybrali snímky propagandy padesátých let, v níž promlouvá Na okraj dne Zdeněk Nejedlý, Viliam Široký řeční před skandujícím davem o prospěšnosti právě podepsané Varšavské smlouvy, reemigranti ze západu očerňují způsob života plný prostituce a podobně.

Posluchači, kteří jsou v dosahu Rádia Retro, se mohou dále těšit na Antonína Přidala, který v roce 1962 vysílal více než hodinovou reportáž z Kuby, mimo jiné o tom, kterak tam Čechoslováci budují školství nebo zdravotnictví. Chybět nebude ani zpravodaj v USA Karel Kyncl, který natáčel v New Yorku půlhodinový rozhovor s Jiřím Voskovcem, nebo návštěva z Vídně – geograficky blízké, ale jinak těžko dosažitelné. Jejím aktérem bude Hugo Haas, jenž na besedě s publikem neodolatelně líčí svoje filmové počiny v Americe. Stanice je součástí DAB+ multiplexu Českého rozhlasu z vysílače i digitálních sítí operátorů Teleko a RTI cz.

Lit.: Černý, Tomáš: Rádio Retro – Rozdělený svět. In web ČRo Archiv rozhlasu, březen 2016 (článek + 2 ukázky k poslechu). – Cit.: Startuje nové Rádio Retro, tentokrát s podtitulem Rozdělený svět … aneb Rozhlasové vlny ve službách studené války. Posluchačům nabízí 28 hodin nahrávek z obou stran někdejšího bipolárního světa.

5. března 1946 vystoupil v americkém Fultonu britský premiér Winston Churchill a trefně charakterizoval situaci ve sféře sovětského vlivu. Mluvil o železné oponě a o nutnosti zajistit, aby mírové sliby nebyly jen „zvlněnými slovy“. Přesto se právě zvlněná slova – rozumějte slova rozhlasových vln obou stran studené války – stala vedle jaderného arzenálu hlavní zbraní zápolení idejí, respektive ideologií.

Dramaturg Tomáš Černý s pomocí Evy Ješutové a Tomáše Bělohlávka z Archivu ČRo vybrali snímky propagandy padesátých let, v níž promlouvá Na okraj dne Zdeněk Nejedlý, Viliam Široký řeční před skandujícím davem o prospěšnosti právě podepsané Varšavské smlouvy, reemigranti ze západu očerňují způsob života plný prostituce, bídy a beznaděje, stěžují si na zavlečení do Západního Německa vlakem či letadlem.

Bruno Folta se na tiskové konferenci v roce 1954 přiznává, že jeho působení ve Svobodné Evropě bylo výsledkem pomýleného vidění světa a vystupuje s prohlášením nápadně podobným mnohem pozdějšímu extempore „statečného chlapíka“ Pavla Minaříka.

Zazní však nejen materialistická a bolestínská stránka tuzemské propagandy. Šedesátá léta přivádějí do našeho éteru důmyslné publicistické tvary, které ideologii šíří jemněji. Antonín Přidal v roce 1963 vysílal více než hodinovou reportáž z Kuby, mimo jiné o tom, kterak tam Čechoslováci budují školství nebo zdravotnictví. Zpravodaj v USA Karel Kyncl natáčí v New Yorku půlhodinový rozhovor s Jiřím Voskovcem, kterého u nás od roku 1948 jako by nebylo, na návštěvu z Vídně – geograficky blízké, ale jinak těžko dosažitelné – přijíždí do Prahy Hugo Haas a na besedě s publikem neodolatelně líčí svoje filmové počiny v Americe.

Nepominutelnou složkou Rádia retro bude pohled z „druhé strany“. Kronika Rádia Svobodná Evropa promluví ústy Ferdinanda Peroutky, Pavla Tigrida nebo T. G. Masaryka, jehož hlas z gramodesky zazněl 1. května 1951 v zahajovacím programu Československé stanice RFE. A dáme i slovo záběrům vzniklým u nás po roce 1989, v nichž o svých zkušenostech s životem v exilu mluví právě Tigrid, Kyncl, manželé Škvorečtí, A.J. Liehm, Pavel Landovský a mnozí další.

Nahrávky, které by se ještě před nějakým čtvrt stoletím jen těžko ocitaly na jedné společné vlně, okomentují dvě skutečné osobnosti naší rozhlasové publicistiky Petr Nováček a Milan Slezák.

Obsah:

3. 3. 2016.

  • 12:00

    Bruno Folta se vrátil z RFE (1954)

    Více než dvacet let před Pavlem Minaříkem se ze západu vrátil Bruno Folta, bývalý hlasatel Rádia Svobodná Evropa. Na tiskové konferenci hovořil o poměrech v československé redakci „štvavé vysílačky“ a o životě na západě. Četl předem připravené odpovědi na předem dohodnuté otázky novinářů.

  • 13:00

    Karel Kyncl a Jiří Voskovec v USA (1963)

    Rozhovor zahraničního zpravodaje v USA Karla Kyncla s hercem Jiřím Voskovcem. Hovoří o tom, co Voskovec dělal po svém odchodu z Československa, jak se etabloval v Americe, čím se živí, jaké umělecké příležitosti v USA má.

  • 13:32

    Karel Kyncl a CIA (1966)

    Pořad Karla Kyncla o ústřední americké špionážní agentuře CIA. Hovoří bývalí členové CIA – A. W. Dulles (bývalý ředitel CIA) a R. Bissell (bývalý ředitel operací CIA). Dále piloti Air America, J. Chancellor (ředitel Hlasu Ameriky), F. Sherwood (letecký atašé USA v Guatemale) a další. Pozornost je věnována hlavně akcím CIA v Guatemale a akci v Zátoce sviní (Playa Giron) na Kubě.

  • 14:52

    Kronika Rádia Svobodná Evropa (3/15)

    Sestřih záběrů z historie československé redakce RFE připravený v roce 1991. Rozhovor s dirigentem Rafaelem Kubelíkem natočil režisér RFE Jan Alfred Holman.

  • 15:28

    Kronika Rádia Svobodná Evropa (4/15)

    Sestřih záběrů z historie československé redakce RFE připravený v roce 1991. Vyprávěnky Jiřího Voskovce, které se vysílaly v relacích Kompas a Panoráma v letech 1973-1975. V relaci Přítomnost z r. 1980 hovoří Josef Škvorecký o osudu své známé knihy „Zbabělci“. Dále uslyšíte komentář náboženského redaktora Dr. Alexandra Heidlera (Otec Kříšťan) o teologii druhého světa v pořadu Náboženství a dnešek. Otce Křišťana uvádí hlasatelka Rozina Jadrná.

  • 16:00

    Manželé Wardovi z USA žádají o azyl v ČSR (1954)

    Záznam tiskové konference s manželi Wardovými, hudebníky z USA, kteří se rozhodli požádat o politický azyl v komunistickém Československu. Život v kapitalismu je pro ně nepřijatelný.

  • 16:34

    Zdeněk Nejedlý o studené válce (1953)

    Pravidelná promluva ministra Zdeňka Nejedlého v pořadu Na okraj dne 11. 1. 1953.

  • 17:04

    Reportáž Jana Petránka z Vietnamu (1965)

    Reportáž Jana Petránka z amerického leteckého útoku na Vietnamskou demokratickou republiku. Autentické zvukové záběry z 11. 2. 1965 a rozhovor se zajatým americkým pilotem.

  • 17:47

    Život obyčených lidí v USA (1979)

    Spektrum – minuty se zahraničními zpravodaji. Hovoří redaktor Rudolf Převrátil a zpravodaj Československého rozhlasu v New Yorku Michal Stasz.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)