Sonosféra získala poctu festivalu … příští vlna / next wave… v kategorii Projekt roku

FBNmrrUiH27vVh1OcO4GaU2i-789_8zAUGOCdaaTOP0NozQ7t8uYE9q4d8Ce6qfyz9zUIP-Eestival …příští vlna/next wave… ocenil v kategorii Projekt roku projekt sdružení Sonosfěra o.s. zaměřený na oživení odkazu lidické tragédie pro současné generace Rozeznění – Lidice 2012. Pocty byly vysloveny v pátek 5. října v Divadle Na zábradlí.

Pořadatelé festivalu na internetových stránkách rozhodnutí zdůvodnili: „Projekt Rozeznění – Lidice 2012 je v mnoha ohledech výjimečný. Především nahlíží lidickou tragédii, jejíž sedmdesáté výročí si letos připomínáme, civilními mini-příběhy obyvatel vesnice těsně před samotnou událostí. (…) Jako by tak ožívaly události, které jsou v daném prostoru zaklety. Vzniká tak živé divadlo, které není vidět. Hercem je sám prostor bývalé vesnice Lidice.“

Slavnostního udílení se pro letošní rok zhostili Martin Finger s Romanem Zachem a na půdorysu scénického koncertu Miusee@poetrymusical vystavěli slavnostní večer, během něhož předali ocenění v šesti kategoriích. Všichni poctění převzali symbolickou zrcadlovou divadelní masku, kterou pro festival navrhl výtvarník Petr Nikl.

Audiodrama Rozeznění – Lidice 2012 je interaktivní zvukové dílo natočené za účasti desítek předních českých a německých herců podle hry Terezy Semotamové. Hudbu složil Michal Rataj, režisérem byl Thomas Zielinski. Poslech v místě zaniklé vesnice umožňuje multimediální přehrávač s GPS díky aplikaci, kterou vyvinuli Tomáš Hlušička a Jakub Doležal z ČVUT. Na realizaci se v nejužším týmu spolupracovníků dále podíleli například Samuel Titěra, Zuzana Vojtová, Šimon Podlipský, Marie Zichová, Jan Havlíček, Anna Losová, Mária Králová a další. Předseda sdružení Sonosféra Vilém Faltýnek při předání vyzdvihl zásluhu těch, kdo projekt finančně podpořili, a všem členům týmu poděkoval za mimořádné osobní nasazení a podporu, díky níž bylo možné náročný realizační proces zvládnout.

„Pocty festivalu Next wave si nesmírně vážíme. Pocta je krásné slovo, přesně vystihující,

jak se cítíme. Jsme jí poctěni. Když jsme na projektu začínali pracovat, nikdy by nás nenapadlo, že to bude vnímáno jako alternativní počin. Chtěli jsme prostě připomenout Lidice ‚trochu jinak‘ a oslovit i mladší generaci,“ uvedl Vilém Faltýnek. A spoluautorka projektu Lenka Faltýnková dodává: „Rozhodně nám nešlo o originalitu za každou cenu. Hledali jsme způsob, jak dílo přenést na pietní území, a zároveň místo nenarušit. Bylo od počátku jasné, že tradičními prostředky to nepůjde. Podle prvních tří měsíců provozu můžeme říct, že z těch, kdo už audiodrama v Lidicích slyšeli, přišlo devadesát pět procent do Lidic poprvé. A kupodivu nejen z mladší generace.“

Vzniklé audiodrama mělo premiéru 8. června letošního roku v Lidicích. Od původně avizovaných dalších úprav sdružení upustilo poté, co pamětníci a obyvatelé Lidic odmítli se Sonosférou dál jednat. Protože nebylo možné zprovoznit původně plánovanou půjčovnu přehrávačů v Památníku Lidice, spolupracovníci Sonosféry dodávají přístroje individuálně, a to na základě předchozího objednání na telefonním čísle 00420-776153958 nebo e-mailem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)