Atlas odlehlých ostrovů (2014)

Judith Schalansky. Literárně-hudební pásmo z knihy německé autorky. Překlad Martina Loskotová. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Hudební spolupráce Tomáš Pergl. Režie Aleš Vrzák.

Účinkují Apolena Veldová a Magdalena Borová.

Natočeno 2014. Premiéra 8. 6. 2014 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h.; 55 min.) v cyklu Souzvuk. Repríza 8. 3. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.); 18. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h) v cyklu Souzvuk.

 Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Judith Schalansky: Atlas odlehlých ostrovů. In web ČRo 3 Vltava, červen 2014 (anotace + ukázka k poslechu). – Cit.:  Literárně-hudební pásmo z knihy německé autorky. Příběhy o vzácných zvířatech, podivných lidech, ztroskotaných lodích, zbloudilých objevitelích i strážcích majáku, o zapomenutých námořnících… o všech, kteří se dobrovolně či nedobrovolně stali robinsony.

Autorka pochází z bývalé NDR. Vystudovala dějiny umění a grafický design, nyní žije a pracuje v Berlíně. Získala již několik ocenění za design, její Atlas odlehlých ostrovů získal 1. cenu nadace Buchkunst a v roce 2009 byl zvolen nejkrásnější knihou roku.

 V atlasu nás autorka zavádí do padesáti odlehlých míst. Říká přitom: „…záleží jen na úhlu pohledu, zda je ostrůvek jako Velikonoční ostrov odlehlý. Například obyvatelé ostrova Rapa Nui nazývají svou domovinu „Pupek světa“. Na nekonečné, kulaté zemi se může stát jakékoliv místo středem.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)