Kde jsem byl, když propukl kaštan? (2014)

Jonáš Hájek. Výběr z poezie českého básníka a překladatele. Připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Jonáš Hájek a Pavel Batěk.

Natočeno 2014. Premiéra 31. 5. 2014 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.; 14 min) v cyklu Svět poezie. Repríza 4. 10. 2020 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Kde jsem byl, když propukl kaštan? Z třetí básnické knihy Jonáše Hájka. In web ČRo 3 Vltava, 4. říjen 2020 (článek). – Cit.: (…) Jonáš Hájek je autorem tří básnických sbírek, držitelem Ceny Jiřího Ortena, překladatelem z něčminy (podílel se mj. na vzniku česko-německé básnické antologie VERSschmuggel/Překladiště, která shrnuje výsledky tvůrčí překladatelské dílny šesti českých a šesti německých básníků). Publikuje muzikologické studie a literárního života se účastní svými kritickými texty například v Respektu, Tvaru nebo Souvislostech.

Kde jsem byl, když propukl kaštan?
V nějakém muzeu. Jenom těžká taška
byla mou kotvou: pouliční křižník.

Tady narozen, tři metry níž umřel.
Mistrovy šachy, brýle, ba co hůře,
nepříjemná baba u zdi. Tvá bližní.

Anebo na výletě: jednodenní nomád.
Déšť přihnal se jak útlá servírka.
Štít velehor se zvedal jako dogma.

Básně 3 vyšly v roce 2013 v nakladatelství Triáda. V recenzích se tehdy psalo, že texty mají výraznost, zřetelnou, osobitou ražbu, že Hájkovo vidění demaskuje prázdnotu a odcizení, někdy s ironií nebo smutkem, avšak vidoucí zůstává účastníkem. Ve sbírce čteme verše prosté a stručné. Ale oproti předchozí knize jako by autor ukročil stranou a nabral nový směr. Jednotícím prvkem sbírky je hranice.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)