Esej na dnes – Korešpondencia R. M. Rilkeho a A. Forrerovej 1/2 (Esej na dnešek – Korespondence R. M. Rilkeho a A. Forrerové, 2005)

Radoslav Passia. Literární pásmo z cyklu Z korešpondencie slávnych osobností. Překlad Ján Kaľavský. Zvuk Renáta Miškovicová. Redakce Radoslav Passia. Režie Hana Makovická.

Účinkují Alena Ďuránová a Miroslav Kolbašský.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2005 (2 x 15 min.). Repríza 11. – 14. 8. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Emil Fillo, Samuel Adamčík, Ivan Svetko. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 7. 8. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Tento týždeň bude plný poslucháčskej radosti. Éterom Rádia Litera sa budú ozývať krásne legendárne hlasy Samuela Adamčíka, Karola Machatu, Viery Bálinthovej, Emila Filla. Dlho nevysielané hry dostanú šancu prihovoriť sa vám – napríklad v titule Ostrov statočných detí, Lavička a Cesta na Campo di Fiore (o Giordanovi Brunovi). Pripomenieme si mladého talentovaného autora rozhlasových hier, ktorý predčasne zomrel ako 25 ročný – Ivana Svetka – odvysielame jeho hru Písanie rozprávky a v hre Jána Milčáka Obrov brat sa objaví Ivan ešte ako dieťa – člen Detskej rozhlasovej družiny. Ani poéziou sme tento týždeň nešetrili – a ešte akou dobrou – Severské mýty a legendy Oľgy Gluštíkovej, Ne/istoty/ Eleny Cmarkovej a Krv jazyka Marzanny Bogumily Kielar. Vysielanie spestrí Rainer Maria Rilke a jeho román o Augustovi Rodinovi a esej A. Forrerovej. Nebude chýbať ani nositeľ Nobelovej ceny za literatúru – tento týždeň Pär Lagerkvist. (…)

Pokračujeme korešpondencio ubásnika R. M. Rilkeho s Anitou Forrerovou, ktorá vyšla v časopise Tichá voda. Viac o nej povie v úvode svojej relácie literárny vedec Radoslav Passia. Esej uvádzame pod názvom R. M. Rilke A. Forrerovej. (…..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)