Kreslíř a dřevorytec (2015)

Literárně-hudební pásmo z imaginárního setkání dvou originálních výtvarníků Josefa Váchala a Alfreda Kubina. Ze vzpomínek, úvah, glos a rozjímání obou autorů vybral a  pořad sestavil Petr Adámek. Překlady textů Jana Zoubková a František Holešovský. Hudební spolupráce Wanda Dobrovská. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Jana Franková, Jaroslav Achab Haidler a Jiří Lábus.

Natočeno 2015. Premiéra 15. 2. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14.00 h.) v cyklu Souzvuk. Repríza 19. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 14.00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: anonym: Kreslíř a dřevorytec. In web ČRo 3 Vltava, únor 2015 (článek). – Cit.: Výtvarníci Alfred Kubin a Josef Váchal se nikdy nesetkali, věděli však o sobě: v roce 1928 navštívil Váchal Kubinovu pražskou výstavu. O šestnáct let později obdržel Kubin od výtvarného kritika Františka Holešovského cyklus Váchalových dřevorytů ilustrujících sbírku Ruce Otokara Březiny, jimiž byl nadšen a – jak píše v děkovném dopisu – posílen ve vlastních vizích. 

Kubina spojuje s Váchalem mnohé: vedle záliby v tajemných, mystických či groteskních námětech, je to především okouzlení Šumavou, které se významně promítlo do jejich práce: Kubin se v několika grafických cyklech nechal inspirovat šumavským bájeslovím a Váchal tomuto kraji vzdal poctu svou velkolepou knihou Šumava umírající a romantická. 

V našem pořadu z cyklu Souzvuk se alespoň na chvíli tito dva velcí středoevropští umělci setkají, a to prostřednictvím svých vzpomínek a úvah, v nichž se představí jako dva skvělí vypravěči. 

Lit.: Adámek, Petr: Kreslíř a dřevorytec, snivci ze Šumavy. In Týdeník Rozhlas 7/2015 (článek). – Cit.: Alfred Kubin a Josef Váchal se nikdy nesetkali, věděli však o sobě: v roce 1928 navštívil Váchal Kubinovu pražskou výstavu, kterou ve svém deníku ohodnotil slovy: „Fantastické kresby, krásné!“. O šestnáct let později obdržel Kubin cyklus Váchalových dřevorytů ilustrujících sbírku Ruce Otokara Březiny, jimiž byl nadšen a – jak píše v děkovném dopisu – posílen ve vlastních vizích.

O něco starší Alfred Kubin se narodil roku 1877 v Litoměřicích, a ačkoliv žil a zemřel (1959) v Rakousku, zachoval si ke své vlasti trvalé pouto: „Co vím o Čechách, to nade všecko miluji. Jsou to takové nejasné, mlhavé pocity plné sladkého stesku, tryskající z tušení jakési pravlasti.

Moji předkové z matčiny strany se v posledním spánku proměnili v prach v Neslovicích u Brna. Ale i to je popředí, a hlubší pochopení se vymyká našemu rozumu.“ Kubin proslul již za svého života jako kreslíř, grafik a ilustrátor, který se také zapsal do dějin moderní literatury svým románem Die Andere Seite (česky Země snivců). Naproti tomu dřevorytec, malíř, knihař, řezbář a spisovatel Josef Váchal, narozený roku 1884 v Milavčích u Domažlic, začal být početnějším publikem objevován teprve nedlouho před svou smrtí v roce 1969. Váchalovo nebývale rozsáhlé dílo, za jeho života kritikou opomíjené či marginalizované, představuje svou původností jednu z největších hodnot českého výtvarného umění, ale i písemnictví.

Kubina spojuje s Váchalem mnohé: vedle záliby v tajemných, mystických či groteskních námětech je to především okouzlení Šumavou, které se promítlo i do jejich práce: Kubin se v několika grafických cyklech nechal inspirovat šumavským bájeslovím a Váchal tomuto kraji vzdal poctu svou knihou Šumava umírající a romantická.

V pořadu z vltavského cyklu Souzvuk se alespoň na chvíli tito dva velcí evropští umělci setkají -a to prostřednictvím svých vzpomínek a úvah, v nichž se představí jako dva skvělí vypravěči.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)