Potil se potem krvavým (2015)

Literárně-hudební pásmo z listů Mistra Jana Husa, písní jemu přičítaných a duchovních písní husitské doby. Zpívají Dyškanti,  umělecký vedoucí Martin Hrdina. Připravila Jana Doležalová. Redaktor Miloš Doležal. Zvukový mistr Karolína Škápíková. Hudební spolupráce Wanda Dobrovská. Použitá hudba Johann Rosenmuller Ensemble, řídí  Arno Paduch (Albrecht von Brandenburg and the Reformation), anonym, hraje Quirinus Ensemble, řídí Ernst Stolz (Ženevský žaltář).  Režie Michal Bureš.

Účinkují Marek Holý a  Valérie Zawadská.

Nastudoval ČRo 15. – 23. 6. 2015 (RS40/Karlín). Premiéra 6. 7. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14,00 – 14,49 h.) v cyklu Souzvuk. Repríza 6. 7. 2018 (ČRo 3 Vltava, 7:00 h.); 6. 7. 2021 (ČRo 3 Vltava, 8:00 h.); 6. 7. 2023 (ČRo 3 Vltava, 8:00 h.).

Pozn.: V tomto svátečním odpoledni se ve vltavském vysílání spojuje na dnešek připadající 600. výročí mučednické smrti Mistra Jana Husa a náš celoroční cyklus HRDINA.CZ A není náhodou, že jsme pro letošek zvolili právě tento rámec. Vždyť těch, kteří došli uznání své velikosti až poté, co obětovali život, je v našich dějinách bezpočet. Vymezit se vůči zlořádu a prosazovat jeho nápravu vyžaduje hodně sil, odhodlání a odvahy. Tím vším Jan Hus oplýval. Náš dnešní Souzvuk, který pod názvem POTIL SE POTEM KRVAVÝM připravila Jana Doležalová, to dokládá.

Lit.: Aguirre, Eliška: Rozhlasové pořady k 600. výročí upálení Jana Husa. In web ČRo Hrdina.cz, červenec 2015 (článek). -  Cit.: (…) Zájemce o historii potěší v husovském programu na Vltavě výňatky ze studie historika Zdeňka Kalisty, četba na pokračování z knihy Františka Šmahela s autorovým komentářem, výňatky z Husovy „Řeči o míru“ nebo duchovní písně, které jsou Husovi také přičítány, spolu s ukázkami z jeho listů v literárně-hudebním pásmu „Potil se potem krvavým“.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)