Nové příbory, myši a upovídaní strejci (2015)

Nelibé psaní Pii Juulové. Literární pásmo věnované dánské spisovatelce. Z vlastních překladů připravila Helena Březinová. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkují Ilona Svobodová, Kateřina Fixová, Martina Delišová a Petr Halíček.

Natočeno 2015. Premiéra 11. 10. 2015 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 52 min) v cyklu Schůzky s literaturou.

Lit.: anonym: Nové příbory, myši a upovídaní strejci. Nelibé psaní Pii Juulové. In web ČRo 3 Vltava, říjen 2015 (článek). – Cit.:  Piu Juulovou (nar. 1962) staví kritika v Dánsku už léta na literární parnas, její dílo přitom co do rozsahu není nijak obsáhlé. Je autorkou osmi básnických a dvou povídkových sbírek, napsala dva romány. V lyrice i v próze Juulová rafinovaně rytmizovaným jazykem útočí na naše smysly a emoce i na čtenářovu představu o sobě samém. 

Texty jsou to zneklidňující, zadírají se pod kůži, v jejím psaní totiž nic není laciné, za slovy tušíme osobní zkušenost. Každá věta je malá perla, ale nikdy nevíme, kdy nás spisovatelka vyvede z míry, ledově zpraží nebo rozesměje. 

Jak říká autorka pořadu Helena Březinová, čtenář většinou nedostane to, čemu říkáme srozumitelný příběh, daleko spíše se setkáváme s postavami, které nerozumějí ani sami sobě, jak by tedy mohly účinkovat v příbězích směřujících k logickému vyústění? Čtenářská očekávání Juulová zklamává programově, její texty jsou otevřené, čtenář do nich musí vstoupit a nedořečené významy si doplnit sám. Tím vším autorka jistý druh čtenáře láká a přitahuje, jiný druh odrazuje. Pia Juulová obdržela řadu prestižních ocenění, je členkou Dánské akademie a od státu pobírá doživotní umělecké stipendium. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)