Večerní klub – Lišák je lišák (1998)

Opera o čtyřech jednáních a epilogu. Hra o bolestné nápravě člověka, který se strašně mýlil. Mazaný Lišák prohání hloupého lovce po všech čertech až ke zmoudření. Text, „hudba“ a prezentace Petr Váša. Úprava a režie Alena Blažejovská. Režie Jaromír Ostrý.

Nastudovalo Brno 20. 7. 1998.

Pozn.: Text napsal Petr Váša v roce 1997 jako rozsáhlé veršované drama na janáčkovské motivy, zpočátku zamýšlené jako učební pomůcka – artikulační hříčka pro studenty Janáčkovy akademie, obor herectví.

V roce 1998 z vybraných částí textu vytvořila Alena Blažejovská čtyřicetiminutový pořad v brněnském rozhlase. Od roku 1999 hrál Petr Váša Lišáka s velkým úspěchem jako sólovou one-man operu; první představení bylo sestaveno podle výběru Aleny Blažejovské, druhé (Lišák je lišák dvě) se s prvním doplňovalo v jakýsi vyšší celek. Třetí představení (Lišák je lišák jedna dvě) spojovalo materiál z obou předchozích do formy „best of“ mutace. Později zpracoval toto téma Váša společně se svou skupinou Ty Syčáci do opery – viz zde.

Nahrávka je k dispozici zde.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)