Cítím, jak Vám nic nemohu za všecko dát. Pouze sebe sama (2015)

Literárně-hudební pásmo z dosud nezveřejněné korespondence malíře Jana Konůpka a Marie Dadákové. Z materiálů poskytnutých Michaelem Konůpkem, který také v úvodu pořadu hovoří, připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Klára Cibulková a David Matásek. Hovoří Michael Konůpka.

Natočeno 2015. Premiéra 6. 12. 2015 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.; 59 min) v cyklu Souzvuk. Repríza 9. 7. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.; 59 min) v cyklu Souzvuk.

Lit.: anonym: Cítím, jak Vám nic nemohu za všecko dát. Pouze sebe sama. In web ČRo 3 Vltava, prosinec 2015 (anotace). – Cit.:  Jan Konůpek, 32letý malíř, grafik a profesor kreslení na Střední průmyslové škole v Plzni, je v květnu 1915 na návštěvě u svých rodičů v Praze. Zde si v Národních listech přečte inzerát, který předurčí jeho další život. 

Autorkou inzerátu – v němž netají svůj záměr najít muže – je Marie Dadáková, dcera Arnošta Dadáka z Milotic nad Bečvou, aktivního českého vlastence. V letech 1915-16 si oba vymění několik set dopisů a v srpnu 1916, v třetím roce Velké války, se vezmou, aby spolu prožili dalších bezmála třicet let. 

Výběr z jejich dopisů se poprvé po sto letech dostává na veřejnost, v rozhlasovém zpracování. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)