Frantové a grobiáni 1/3 (2016)

Tři vtipné mravokárné satiry českých anonymních autorů 16. století přinášejí unikátní zážitek z archaické češtiny a nečekaně moderní absurdní humor. Připravil Miroslav Stuchl.  Režie Vít Vencl.

Účinkuje Jan Vlasák.

Natočeno 2016. Premiéra 6. – 8. 6. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h) v cyklu Kabinet.

Obsah: 1. Mandát aneb Vládnutí žen. (16 min). – 2. Novina o velikém obru.  – 3. Frantova pranostika.

Lit.: anonym: Frantové a grobiáni (2/3) Novina o velikém obru. In web ČRo 3 Vltava, červen 2016 (článek). – Cit.: Tři vtipné mravokárné satiry českých anonymních autorů 16. století přinášejí unikátní zážitek z archaické češtiny a nečekaně moderní absurdní humor.

Soubor drobných českých mravokárných a mravoličných satir z doby od počátku 16. do počátku 17. století nese název Frantové a grobiáni. Tyto satirické skladby jsou většinou projevem názorů, cítění a zájmů tehdejších nižších společenských vrstev, drobného měšťanstva. Vtipnost českých mravoličných satir i jejich literární kvality nepochybně zaujmou i dnešní čtenáře a posluchače. Skladba Mandát aneb Vládnutí žen se dochovala v jediném výtisku samostatného vydání z druhé poloviny 18. století, existence textu nejpozději v prvních letech 17. století je však spolehlivě doložena.

Novina o velikém obru vyšla ve formě oblíbených letákových novin jako kvartový tisk o čtyřech listech v roce 1587. Jazyková stránka textu je na pozoruhodné výši a svědčí o značné pečlivosti vzdělaného tiskaře.

Frantova pranostika je dosud známa ve třech exemplářích, jde vesměs o otisky z 18. stol. Text sám je však značně starší: lze tak soudit dle některých narážek v textu i z existence povolení k prodeji Frantovy pranostiky z roku 1567.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)