Atentát ve vaně (2002)

Pavel Řezníček. Pásmo ze stejnojmenné básnické sbírky. Režie Zdeněk Kozák.

Nastudovalo Brno v roce 2002. Premiéra leden 2003 (ČRo 3 Vltava) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Blažejovská, Alena: Poezie v rozhlase – Atentát ve vaně.  In Týdeník Rozhlas 2/2003 (vychází 30. 12. 2002) (anotace). – Cit.: Letošní šedesátník, básník a prozaik Pavel Řezníček pochází z Blanska. Sám o sobě prohlašuje: „Vynořil se na denní světlo, když v roce 1965 uvedl v divadélku Konvence v Brně své pásmo surrealistické poezie Ďáblův ocas je bicykl, složené z básní Bretona, Péreta, Dalího a Tzary. Od té doby se drží surrealistické víry jako víry helvítské.“ Publikuje nejen v našem tisku, ale i v zahraničních časopisech a antologiích. Od roku 1974 dodnes s kamarády vydává – jak je přesvědčen – nejstarší český samizdat, sborník Doutník. Publikoval řadu románů a básnických sbírek, překládá z francouzštiny. V roce 1983 mu ve francouzském nakladatelství Gallimard vyšel román Strop s předmluvou Milana Kundery. Žije v Praze.

Kromě života surrealistického spisovatele však má Pavel Řezníček i druhý život: život příslušníka brněnské bohémy. Román mládí Hvězdy kvelbu (jemuž pak dopsal tři další pokračování) dokončil Řezníček v květnu 1986.

V olomouckém nakladatelství Votobia vydaný Atentát ve vaně je nová básnická sbírka věčného surrealisty s nespoutanou fantazií a zálibou v grotesce. Realitu a soudobou společnost však Řezníček zachycuje lépe a bezprostředněji, než kterýkoli letopisec vlastního citového života, o čemž svědčí například tři básně věnované nuselskému „mostu sebevrahů“, báseň Dopravní nehoda apod. Konkrétními místy, jmény lidí, politickými událostmi, sociologickými jevy atd. je tato poezie pevně zakotvena v České republice přelomu 20. a 21. století.

Na stanici Český rozhlas 3 – Vltava uslyšíte pořad z této básnické sbírky v cyklu Svět poezie v režii Zdeňka Kozáka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)