Zem polštář je mi pod hlavou (2008)

Antonín Sova. Literárně-hudební pásmo z pozdních básní. Připravil Miloš Doležal. Skladby Mishi Alperina a Clauda Debussyho vybrala Wanda Dobrovská. Na klavír hrají Misha Alperin a Ilja Hurník. Režie Markéta Jahodová.

Účinkují Jaroslav Vlach, Michal Pavlata a Jiří Hromada.

Natočeno 2008. Premiéra 22. 2. 2009 (58min.). Repríza 23. 2. 2014 (ČRo 3 Vltava, 9:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: anonym: Zem polštář je mi pod hlavou. In web ČRo, únor 2009 (anotace). – Cit.: Na rozhraní Vysočiny a Jižních Čech, vystupuje v členitém terénu nejvýrazněji vrch Strážiště. A tento strážný kopec se stal „kmotrem“ básníku Antonínu Sovovi, který se v Pacově narodil právě před 145. lety (26.února 1864), aby se do rodných končin v závěru života vrátil (zemřel v Pacově v r. 1928). Lyrik a vizionář Sova, básník chvějivých barevných nálad, houslové hudebnosti a horkých smyslů, ale také autor poesie krajinářské, patří k zakladatelským osobnostem moderní české poezie. Sovovské výročí si rozhlasově připomeneme autorovými pozdními verši, prostoupenými jemnou melancholií, vzpomínkami a loučením.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)