Páteční večer – Dvacet let od smrti Bohumila Hrabala (2017)

Přestože je jedním z nejslavnějších českých prozaiků, jeho texty se v posledních letech u nás čtou stále méně. I na to v souvislosti s nedávným výročím narození reagovalo nakladatelství Mladá fronta iniciováním vydávání nově pojatého souborného díla. Jak dnes číst a prezentovat Hrabala? Jaká je jeho recepce? Na téma Bohumil Hrabal ve studiu s hosty hovoří Petr Fischer. V pořadu zazní také ukázky z Hrabalova díla.

Natočeno 2017. Premiéra 3. 2. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.).

Lit.: -jk- (= Kamen, Jiří): Hrabalovský večer s překvapením v záloze. In web ČRo 3 Vltava, 1. 2. 201 (článek). – Cit.:  Ve dvouhodinovém komponovaném Pátečním večeru na Vltavě si připomeneme dvacáté výročí spisovatelovy smrti. Půjde nejenom o vzpomínání, v němž uslyšíte ukázky z Hrabalových knih (mimo jiné i v autentickém archivním čtení autorově) a kde se bude pouštět hudba, kterou měl autor rád a která ovlivňovala jeho psaní, ale i hrabalovská tázání skrývající mnoho zajímavých a podstatných témat.

Budeme se rovněž ptát na Hrabalovu současnost, na způsob jeho čtení, na jeho stopy v současné české literatuře či na jeho zlidovění až znehodnocení ve filmových přepisech jeho románů.

A koho jiného bychom se na takové věci měli ptát než romanisty Jiřího Pelána, který je nejenom pořadatelem Sebraných spisů Bohumila Hrabala, jejichž vydání se blíží k úspěšnému konci, ale i autorem uznávané hrabalovské studie Bohumil Hrabal: pokus o portrét. Do debaty se také připojí literární historik Petr Kotyk, pro něhož je Bohumil Hrabal (vedle Arnošta Lustiga a Jaroslava Foglara) životní posedlostí. Kotykova kniha Hlučná samota, která vyšla před třemi lety, je dodnes jedním z nejlepších a nejkomplexnějších artefaktů pojednávajících o autorově světě a kultuře s ním svázané.

Hrabalovský Páteční večer začíná na Vltavě 3. února ve dvacet hodin. Vysíláme živě s malým překvapením pro posluchače v záloze,“ napsal šéfredaktor stanice Petr Fischer ve svém článku pro Týdeník Rozhlas.

Pořad budou moderovat Petr Gojda a Jiří Kamen.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)