Emancipované ženy: Emmelina Panhurstová a Terézia Vansová (????)

Sylvie Hoffmanová. Pásmo.

Účinkují Helena Ivanová, Magdaléna Brincková, Barbara Collinsová, Zuzana Pavlíková a Miroslava Kojnoková.

Natočeno ????. Repríza 10. 2. 2017 (SRo 8 Rádio Litera); 30. 9. – 4. 10. 2021 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Kekeliaková, Monika – Gažíková, Katarína: Téma týždňa  – Timrava a Vansová I alebo ženy so vztýčenou hlavou. In web Rádio Litera, 6. 2. 2017 (článek). – Cit.: Pripomíname si 150. výročie narodenia Boženy Slančíkovej Timravy a 160 rokov od narodenia Terézie Vansovej.

Tento týždeň si v Rádiu Litera pripomenieme dve významné literárne jubileá – 150. rokov od narodenia Boženy Slančíkovej Timravy a 160. rokov od narodenia Terézie Vansovej. V prípade Timravy sa môžete tešiť na odsentimentalizovanie lásky, nadhľad i sebairóniu, vynikajúci pozorovací talent, psychologickú sondu do manželského spolužitia, ktorá pripomína presvedčivosť a majstrovstvo Dostojevského. Mnohé z Timravy je až neuveriteľne nadčasové. Vansovej životná a tvorivá cesta odkryje vtedajšie zmýšľanie o žene ako o emancipovanej nestvore, ak sa túžila vzdelávať. Bolo to pokladané za čosi nehorázne. Čo-to sa dozvieme v pásmach už tento týždeň aj o Vansovej živote – bola to žena, ktorá sa nevzdala a tvorila aj napriek smrti svojho malého syna, nemožnosti mať ďalšie deti, depresiám a samovražde manžela. Od Timravy sa môžete tešiť na jej Bál, Mocnára, Skon Paľa Ročku, Ťapákovcov, ale aj na dramatizácie Márnosť všetko, Príde čas. Nenechajte si ujsť rozhlasovú hru Eleny Antalovej a pásma o Timrave. Od Vansovej sme pre vás vybrali Sirotu Podhradských, Julinkin prvý bál. Podnetná bude aj relácia o emancipovaných ženách. (…)

Od piatku budete môcť počúvať pásmo Sylvie Hoffmanovej s názvom Emancipované ženy: Emmelina Panhurstová a Terézia Vansová. Účinkujú Helena Ivanová, Magdaléna Brincková, Barbara Collinsová, Zuzana Pavlíková a Miroslava Kojnoková. Diela Terézia Vansovej a Boženy Slančíkovej-Timravy nás nebudú sprevádzať len tento, ale aj nasledujúci týždeň. Tešíme sa na vás s ďalšími dielami týchto výnimočných žien-autoriek.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)