Kraj, kde žili lidé a knihy (2017)

Poetické pásmo z veršů židovských básníků a básnířek Bukoviny. Překlad a výběr Radek Malý. Dramaturgie Alena Blažejovská, režie Lukáš Kopecký.

Účinkují Tereza Groszmannová, Jiří Valušek a Vladimír Hauser.

Nastudovalo Brno v roce 2017. Premiéra 26. 3. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:00 h.) v cyklu Rakouský rok a Souzvuk.

Lit.: Kopecký, Lukáš: SOUZVUK BUKOVINA. In web Backstage Lukáš, Kopecký, 27. 3. 2017 (článek). – Cit.: V neděli 26. března odvysílala stanice Českého rozhlasu Vltava poetické pásmo Kraj, kde žili lidé a knihy, seskládané z veršů židovských básníků a básnířek Bukoviny. Pořad překladatele a básníka Radka Malého představil posluchačům německy psanou poezii pozoruhodného regionu, někdejší nejvýchodnější korunní země habsburské monarchie, který se ve dvacátém století stal svědkem řady dramatických dějinných zvratů. Ty stály za intenzitou básnické tvorby tamních autorů a autorek vesměs židovského původu, například Rose Ausländerové, Paula Celana, Alfréda Gonga, Mosese Rosenkranze a dalších. Jejich dílo dodnes vypovídá o jedinečné kulturní symbióze, která na území kolem Černovic vznikla. Pořad byl vysílán v rámci projektu Rakouský rok. Účinkovali: Jiří Valůšek, Tereza Groszmannová a Vladimír Hauser.

Kéž by tak na můj klobouk
pad aspoň list,
hned cítil bych se lépe
a jist.

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)