Nelítostná hostitelka Majgull Axelssonová (2017)

Literární pásmo o švédské spisovatelce, která proslula svým severským magickým realismem a svojí sociální angažovaností. Připravila překladatelka Dagmar Hartlová. Režie Petr Mančal.

Účinkují Kamila Drtilová, Dana Syslová, Miroslav Táborský a Kajetán Písařovic. 

Natočeno 2017. Premiéra 26. 3. 2017 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.; 55 min.) v cyklu Schůzky s literaturou. Repríza 29. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Schůzky s literaturou.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra – Hartlová, Dagmar: Nelítostná hostitelka Majgull Axelssonová. Literární pásmo o autorce, která proslula svým severským magickým realismem a sociální angažovaností. In web ČRo 3 Vltava, 29. březen 2020 (článek). – Cit.: „Často jsem uvažovala o tom, jak by život vypadal, kdyby se člověk rozhodl jinak, je možné být pachatelem i obětí,“ říká švédská spisovatelka Majgull Axelssonová. V celé své literární tvorbě se de facto věnuje jednomu zásadnímu tématu: Kdo jsem? Co ovlivnilo to, čím jsem se stala, a čím jsem to ovlivnila já? Jaké máme v životě možnosti volby?  (…) Švédská prozaička je původním povoláním novinářka. Na konci šedesátých let minulého století začala pracovat jako reportérka. A od té doby se angažuje v otázkách zneužívaných dětí v zemích třetího světa, obchodu se ženami, rasismu, bezpráví, s nimiž se setkala na vlastní oči. Postupně však od reportáží a žurnalistiky přešla ke ztvárnění týchž problémů prostřednictvím fikce. Z  investigativní novinářky se stává spisovatelkou.

Debutovala dokumentárním románem Rosario je mrtvá v roce 1989. Jde o příběh děvčátka na Filipínách brutálně zneužitého německým turistou, příběh krutý tak, že se o něm těžko mluví. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)