Putování úvozem (2017)

Jan Čep. Komponovaný pořad z povídek katolického spisovatele připravil Jan Novotný.

Účinkují Petra Jungmanová, Kamila Valůšková, Jan Novotný a Tomáš Šulaj.

Nastudovalo Brno v roce 2017. Premiéra 15. 4. 2017 (Rádio Proglas, 16:30 h.) na Bílou sobotu. Repríza na Bílou sobotu 16. 4. 2022 (Rádio Proglas, 10:30 h.).

Lit.: Novotný, Jan: Putování úvozem: Rozhlasová koláž z próz Jana Čepa. Pořad v souvislostech. In web Rádio Proglas, 13. 4. 2017 (článek). – Cit.: Na Proglasu Vás k“putování úvozem“ s prózami Jana Čepa pozveme na Bílou sobotu o půl páté odpoledne.

Putování úvozem – rozhlasová koláž z próz Jana Čepa, úryvků kontaktního pořadu Proglasu Noční linka na témata Emauzy a přijetí a odpuštění a fragmentů motet Antona Brucknera.

Povídky Jana Čepa zazní v nastudování Petry Jungmanové, Kamily Valůškové a Tomáše Šulaje. Komponovaný pořad připravil Jan Novotný.

Jan Čep (1902-1974), jehož Šalda nazval básníkem jitřního zraku, patří k výrazným českým prozaikům dvacátého století. Jeho odchod do exilu po únoru 1948 a spirituální orientace jeho tvorby způsobily, že v době komunistického režimu bylo Čepovo dílo umlčováno. Několikasvazkové vydání autorových próz a esejů, připravené Bedřichem Fučíkem a Mojmírem Trávníčkem, tak mohlo být zveřejněno jen v samizdatu a knižní podoby se dočkalo až po roce 1989. Povídky Jana Čepa se často zaměřují k mezním situacím v životě zdánlivě běžných venkovských lidí. Jsou však vzdálené popisnému realismu, využívají zkratky, jemných náznaků a míří k duchovnímu rozměru bytí. (z předmluvy ke knize Jan Čep: Povídky, vydal Host roku 2016)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)