Vták noci (Pták noci, 1997)

Ernest Hemingway. Pásmo veršů. Překlad Milan Richter. Režie Pavol Gejdoš.

Recituje Štefan Bučko.

Natočeno 1997. Reprízaa 4. 8. 2017 (Rádio Litera, 21:35 h.); 7. 8. 2017 (SRo Rádio Litera, 7:35 h.); 20. – 25. 10. 2021 (SRo 8 Rádio Litera); 30. 4. – 4. 5. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Gažíková, Katarína – Šenc, Martin: Po stopách stratenej generácie – 2. časť. Téma týždňa. In web Rádio Devín, 31. 7. 2017 (článek). – Cit.:  Milí poslucháči, aj tento týždeň nasledujeme stopy americkej Stratenej generácie a presunieme sa aj na európsku stranu. Spolu s nami môžete počúvať výborné Príbehy džezového veku F. Scotta Fitzgeralda ako Čítanie na pokračovanie a tešiť sa môžete aj na rozhlasové spracovanie svetoznámeho románu z obdobia 1. svetovej vojny Na západnom fronte pokoj nemeckého spisovateľa Ericha Mariu Remarqua. O Remarquovi sa viac dozviete v životopisnom dramatickom pásme z cyklu Podobizne, ktoré autorsky pripravil Jozef Repko a budeme si čítať aj Remarquovu poviedku Jozefova žena. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí dramatizácia románu Peter a Lucia Romaina Rollanda a rozhlasová hra podľa románu Ernesta Hemingwaya Komu zvonia do hrobu. Hemingwaya vám predstavíme aj ako poeta a koncom týždňa strávime pár chvíľ aj s Williamom Faulknerom. (…)

Hemingway je vo svete známy predovšetkým ako vynikajúci autor románov i majster krátkych foriem v próze. Menej známou formou Hemingwayovho literárneho prejavu je poézia. U nás jeho verše vyšli v preklade Milana Richtera pod názvom 66 básní. V relácii s názvom Vták noci vám od štvrtka ponúkame niekoľko z nich. Recituje Štefan Bučko. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)