Pod pyramídou 1/?? (Pod pyramidou, 1987-1992)

Zábavný pořad Milana Markoviče. Redakčně připravila Elena Vacvalová. Zvuk Ľuboš Klásek, Zdeno Halamík a Ivan Mihál. Hudební spolupráce Eva Kiapešová a Melánia Puškášová. Klavír Peter Breiner.  Režie Štefan Mandžár.

Hovoří Václav Havel, Jana Valášková, Július Satinský, Milan Markovič, Karel Gott, Peter Breiner  a další.

Natočeno 1987-1992. Obnovená premiéra 3 dílů 28. 10. 2017 (Rádio Retro, 16:37 h.; 18:21 h.; 20:21 h.) v cyklu Rádio Retro – (Ne)rozděleni.

Obsah: Na slovíčko a na muzičku z rozhlasovej domácnosti. Účinkujú Jana Valášková, Július Satinský, Milan Markovič, Karel Gott, Peter Breiner. Premiéra 22. 12. 1991. Repríza 6. 6. 2016 (SRo Rádio Pyramída, 116 min.).

Vzpomínka na pravidelná setkávání Milana Markoviče ve Slovenském rozhlase, kam si zval hosty, aby se jich ptal otevřeně a vtipně. Nešetřil nikoho, ani prezidetna Václava Havla a jeho spolupracovníky, s nimiž si povídal přesně dva roky po tak řečené Sametové revoluci. Upravenou reprízu pořadu z roku 1991 připravil Tomáš Černý. Obnovená premiéra 1. 1. 2018 (ČRo 2 Praha, 10:40 h).

Lit.: anonym: To najlepšie z najlepšieho. In web Markovič.sk, b. d. (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Najprv to boli VARIÁCIE – nedeľný predpoludňajší zábavný program, ktorý roku 1976 vystriedal Panorámu uvádzanú pánmi Františkom Dibarborom a Petrom Hrnčiarom. Počnúc rokom 1987 predstavila rozhlasová Redakcia zábavných žánrov novinku: osemdesiatpäťminútový zábavník POD PYRAMÍDOU. Raz do mesiaca – vždy od 10.35 do 12.00 priam preľudnené štúdio 5 privítalo Milana Markoviča a Petra Breinera (za klavírom istý čas sedeli aj Ivan Mizera a Jaroslav Filip) a variabilný počet hostí. Táto asi vôbec prvá rozhlasová talk-show na Slovensku so silnou príchuťou politického kabaretu (a to ešte pred novembrom 1989!!) bola vlastne predchodkyňou televíznych Večerov MM, o ktorých sa čo-to možno dozvedieť na inej stránke. (…)

Lit.: anonym: Milan Markovič: Pod Pyramídou. In web Rádio Pyramída, 1. 6. 2016 (článek). – Cit.: Pre milovníkov humorného slova a dobrej hudby sme pripravili jednu z najúspešnejších rozhlasových zábavných relácií z Nedeľného zábavníka. Jej autor a moderátor, známy humorista Milan Markovič, ju nazval Pod Pyramídou, s podtitulom „na slovíčko a na muzičku z rozhlasovej domácnosti“. Dalo by sa povedať, že to bola prvá rozhlasová talk show na Slovensku a predchodkyňa budúceho politického kabaretu Milana Markoviča. Vysielala sa naživo z rozhlasového štúdia číslo 5, preplneného divákmi na prasknutie. Markovičovi asistoval na klavíri hudobník Peter Breiner, a to nielen hudbou, ale aj vtipnými glosami.

A pozvaní hostia tiež neboli hocakí, ale známe a populárne osobnosti: popredná sólistka opery Slovenského národného divadla Jana Valašková, herec, komik a spisovateľ Július Satinský a najpopulárnejší český spevák, držiteľ mnohých zlatých slávikov Karel Gott. Profesie odlišné, ale spoločný zmysel pre humor a dobrú zábavu. Potešili a rozosmiali divákov v štúdiu i poslucháčov pri prijímačoch svojimi veselými príhodami. (….) Blok humoru pripravuje redaktorka Tamara Chlebová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)