Od (zlo)činu po trest (2016)

Hana Rodová. Feature. Spolupracovali Peter Krajčovič, Alexander Berta a další.

Osoby a obsazení: spisovatel a prokurátor generální prokuratury Slovenské republiky (Ladislav Hanniker), advokát (Martin Kožiak), bývalý kriminalista, podplukovník (Ladislav Husár), vězeňský psycholog (Ladislav Piater).

Nastudoval Slovenský rozhlas Košice v roce 2016. Repríza listopad 2017 (Rádio Pyramída).

Lit.: anonym: Večer u Gaba Zelenaya. Publicistika. In web Rádio Pyramída, 20. 11. 2017 (článek). – Cit.: V týchto dňoch sme si pripomenuli nedožité 95. narodeniny významnej rozhlasovej osobnosti – športového reportéra a publicistu Gaba Zelenaya. Keď sa ho pýtali kto bol jeho vzorom, odpovedal, že nikdy nemal nijaký vzor. Mal svoju vlastnú filozofiu:

Zavrhol som dovtedy uznávanú filozofiu, že rozhlasový reportér prichádza na návštevu do bytu poslucháča a musí sa správať ako jeho hosť. Nie, hostiteľom som ja a poslucháč prichádza za mnou, aby som ho pohostil, čiže pobavil. Usilujem sa, aby odo mňa odchádzal spokojný a zapamätal si, čo som mu ponúkol. Musí sa tešiť, že ho opäť pozvem…“ (…)

Príbehy o šikovných detektívoch a prešibaných zločincoch pozná takmer každý. Otázka viny a trestu ťažila a ťaží nejedného autora od antiky až po súčasnosť. Otázka osudových drám vedených ambicióznymi bohmi na Olympe, či vnútorné rozpoloženie vrahov (napr. Raskoľnikova), či krvou striekajúce detektívne príbehy severskej literatúry sú však stále vo svojej podstate o tom istom. Autorka Hana Rodová sa pýta, kde je hranica medzi dobrom a zlom, čo inšpiruje autorov k písaniu takýchto príbehov, akí sme my čitatelia, ale aj na to, ako je to v skutočnosti. A prečo slovenská detektívka neodráža realitu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)