Domov je místo, kde jseš (2018)

Ivan Martin Jirous. Rozhlasová kompozice z knihy Magor dětem a z autorovy vězeňské korespondence. Připravila a režii má Jana Franková.  Hudba Jakub Sejkora, hraje Tomáš Černý. Zvukový mistr Tomáš Pernický.

Účinkují Hynek Chmelař a členky a členové DRDS.

Natočeno 2018. Premiéra 1. 4. 2018 (Český rozhlas Vltava, 17:00 h) v cyklu Souzvuk. Repríza 31. 3. 2019 (Český rozhlas Vltava, 17:00 h) v cyklu Souzvuk; 23. 8. 2021 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Franková, Jana - Ťululum ptalo se šmudly. In Týdeník Rozhlas 12-2018Franková, Jana: Ťululum ptalo se šmudly. In Týdeník Rozhlas 12/2018 (článek).

Lit.: Franková, Jana: Ivan Martin Jirous: Domov je místo, kde seš. In web ČRo 3 Vltava, 1. duben 2018 (článek). – Cit.: Rozhlasová kompozice z knihy Magor dětem a z autorovy vězeňské korespondence. (…)

Píše se duben roku 1984 a ve valdickém vězení, tehdy nejtěžším „nápravném“ zařízení u nás, úhledným písmem píše dopis své ženě Julianě Ivan Martin Jirous (1944–2011), básník, výtvarný teoretik, signatář Charty 77, vůdčí postava českého undergroundu a vězeň husákovského režimu v 70. a 80. letech. Před sebou má kresby svých dvou malých dcer, Františky a Marty. Zaobírá se myšlenkou, že i navzdory kriminálním zdem je s nimi duchovně spojen a v hlavě se mu „líhnou“ nejen drobné pohádky, ale také série miniříkanek o Ťululum a šmudle, které dcerám v dopisech posílá.

Ťululum ptalo se šmudly:
Nevidělas tady nudli?
Řekla mu šmudla:
Třeba je v polívce!
Nahnuli se a spadli oba
po hlavě do hrnce.
A je po povídce.

A hned se v listě manželky ptá: „Napiš mi, jestli se jim to líbilo, možná že jsou na takové nesmysly ještě malý; jestli se tomu budou smát (tak by měly reagovat), tak bych je zásobil dalšíma.“

Dcerky se smály, a tak Ivan Jirous posílal v následujících listech nová pokračování i další variace, až z textů byla nakonec sestavena kniha Magor dětem. A právě výběr z této Jirousovy sbírky a z autorovy vězeňské korespondence se ženou Julianou tvoří půdorys rozhlasové kompozice s názvem Domov je místo, kde seš, kterou uvádíme v rámci cyklu Souzvuk o velikonoční neděli. Jirousovy texty interpretuje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor v dialogu s Hynkem Chmelařem, autorem hudby je Jakub Sejkora a pořad připravila autorka těchto řádků.

Jirousovy „dětské“ texty sice byly psány v nejhorším možném místě, ale přitom vůbec nenesou stopový prvek onoho valdického předpeklí, ba naopak – jiskrnou energii, žonglování se slovy, šprýmy i rýmy, groteskní pointy i tajuplná kuchyňská zátiší.

Jirousovy básně zůstávají, jako kdyby je vůbec nepoznamenala drsná doba a skličující okolnosti jejich vzniku. A mně se v teple u psacího stolu s počítačem lehce píše, že v básníku IMJ se tíha odloučení, šílený stesk a ještě mnohé jiné věci proměnily a vytříbily v ryzí poezii – pod „ochranným dohledem“ Ducha, ano, toho s velkým D, který podle Jana Zahradníčka „pozorný k stéblu, kácíš říše“
Josef Mlejnek, literární kritik

A jakže je to s tím titulkem našeho pořadu? To může prozradit jen básník Ivan Martin Jirous:

Víš,
domov je místo kde seš
a kde se probudíš,
kde v šatníku
v chloupcích tvých ubytuje se veš.

Lit.: Franková Doležalová, Jana: Natáčeli jsme Souzvuk – Domov je místo, kde jseš. In web ČRo DRDS, b. d. (2018) (článek). – Cit.:  Básník Ivan Martin Jirous (1944 – 2011), vůdčí postava českého undergroundu, dokázal v českých kriminálech, jako vězeň husákovského režimu, napsat navzdory úděsným podmínkám, sbírku básní. A také pohádky a veršované říkanky pro své dcery Františku a Martu, které byly později shrnuty do knížky Magor dětem. A právě tyto Jirousovy texty interpretuje a zpívá Dismanův rozhlasový dětský soubor v dialogu s Hynkem Chmelařem. Autorem hudby je Jakub Sejkora a pořad připravila a režii má Jana Franková.

Premiéru tohoto pořadu si můžete poslechnout na ČRo Vltava 1.4.2018 v čase 17.00-18.00 hodin.

Podívejte se jak to vypadalo při natáčení ve studiu i za dveřmi studia. V každém případě jsme si všichni užili hezké chvilky – Jakub Sejkora, Jana Franková, mistr zvuku Tomáš Pernický, Dismančata, muzikant Tomáš Černý.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)