Du podel blesku (2018)

Rozhlasové pásmo založené na sborníku, který k výročí smrti Leoše Janáčka vydalo v roce 1998 nakladatelství Weles. Použité texty Vít Slíva, Petr Payne, Norbert Holub, Ondřej Slabý, Karel Křepelka, Bogdan Trojak, Bohumil Pavlok, Robert Fajkus. Připravila Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují Zdeněk Bureš, Jiří Valůšek, Michal Bumbálek a Tereza Groszmannová.

Nastudovalo Brno v roce 2018. Premiéra 12. 8. 2018 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Alternativní verze názvu: Jdu podél blesku

Pozn.: Leoš Janáček (3. července 1854 Hukvaldy – 12. srpna 1928 Ostrava) byl světově uznávaný český skladatel klasické hudby. Přestože patří do generace české hudební moderny, je jeho styl velmi osobitý a originální. Je ceněn především pro nezvyklou melodiku, vycházející z lidové hudby moravských regionů, zejména Slovácka a Lašska. Ve světě je znám hlavně díky svým operám, kromě jiných kvůli velkému úspěchu opery Její pastorkyňa, uváděné pod názvem Jenůfa. Také jeho orchestrálně-vokální díla Glagolská mše, Sinfonietta, symfonická báseň Taras Bulba a komorní skladby, především smyčcová kvarteta, si získala velké uznání.

V den 90. výročí úmrtí hudebního skladatele Leoše Janáčka – 12. srpna – zazní vy programové řadě Souzvuk na stanici Český rozhlas Vltava pásmo nazvané Du podel blesku. Alena Blažejovská je připravila na základě stejnojmenného sborníku, který v roce 1998 vydalo nakladatelství Weles – tehdy k 70. výročí skladatelova úmrtí.  Pozoruhodný sborník tehdy trošku zapadl, ačkoliv přináší například několik vynikajících básní brněnského autora Roberta Fajkuse – a to v cyklu Janáčkovské variace. Básně inspirované Janáčkovými skladbami a jeho rodným krajem nesou názvy: V mlhách, Postludium a Intrada, Frýdecká Panna Maria, Na Soláni Čarták a Šenkovnívarice. Dále uslyšíte básně Bohumila Pavloka, Víta Slívy, Bogdana Trojaka, Jiřího Staňka, Karla Křepelky, Ondřeje Slabého a Norberta Holuba.  Petr Payne do sborníku přispěl úryvky z Janáčkovy korespondence s Vinohradským divadlem, které si napřed vyžádalo, ale poté se zdráhalo uvést jeho operu Osud. Rozhlasového pásmo prostřednictvím těchto textů vypráví příběh Janáčkova životního zápasu. Hudbu pro pořad vybral režisér Radim Nejedlý, natočilo Brno. 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)