Pesimistický optimista alebo Básnik v čase dvoch totalít (Pesimistický optimista aneb Básník v časech dvou totalit, 2009)

Ján Bábik. Pásmo o tvorbě Jána Smreka. Režie Martin Hvišč.

Účinkují Peter Rúfus, Alfréd Swan, Lucia Vrablicová, Tomáš Benjamín Nižník.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 2009 (60 min.). Repríza 20. 12. 2018 (SRo Rádio Pyramída).

Pozn.: V týchto dňoch si pripomíname 120. výročie narodenia básnika Jána Smreka. Je jedným z pilierov slovenskej poézie 20. storočia. V ťažkých chvíľach písal verše, ktoré nikdy nechcel publikovať. Po básnikovej smrti našla rukopis jeho manželka, odovzdala ho susedovi, literárnemu vedcovi Vladimírovi Petríkovi, ktorý ho po roku 1989 pripravil na vydanie. Táto zabudnutá zbierka by nemala chýbať v nijakej štúdii o 50. rokoch v slovenskej literatúre!

Desiateho júna 1950, teda dva dni po vynesení štyroch rozsudkov smrti nad Miladou Horákovou a jej spoločníkmi, Smrek píše Slávičí spev, hádam najsilnejšiu báseň tejto zbierky. Píše ju v čase, keď väčšina umeleckej obce viac z fanatického presvedčenia ako zo strachu podliehala orwellovským hodinám nenávisti. Proti tomuto besneniu stavia Smrek poéziu ľudskosti a súcitu s nevinnými obeťami, ale aj verše plné zdesenia z teroru. (anotace SRo)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)