Zaostřeno na budoucnost zemědělství nejen v rozvíjejících se zemích (2024)

Cena kakaa je na rekordních hodnotách, brzy ale mohou podražit i káva nebo banány. Důvodem je horší úroda způsobená klimatickou změnou. Farmáři si stěžují na sucho nebo naopak přívalové deště a šířící se choroby rostlin. Jaká je budoucnost zemědělství nejen v rozvíjejících se zemích? A v čem mohou farmářům pomoct moderní technologie? Připravil Patrik Salát.

Hovoří expertka na zemědělství a analytička Asociace pro mezinárodní otázky Barbora Chmelová.

Natočeno 2024. Premiéra 24. 4. 2024 (ČRo Plus, 20:05 h.; 26 min.). Repríza 28. 4. 2024 (ČRo Plus, 17:34 h.).

Lit.: Salát, Patrik: Klimatické změny už zvyšují ceny kakaa, kávy i banánů. Farmáři by měli začít pěstovat rýži bez vody, nabádá analytička. In web ČRo Plus, 24. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ceny kakaa šplhají do výšin, brzy si připlatíme i za kávu nebo banány. Důvodem je horší úroda v důsledku změn klimatu. Farmáři si stěžují na sucho, ale také naopak na přívalové deště a choroby rostlin. Expertka na zemědělství a analytička Asociace pro mezinárodní otázky Barbora Chmelová tvrdí, že problém s produkcí kávy se týká všech pěstitelů – od jižní a západní Ameriky až po Etiopii a Latinskou Ameriku. A v důsledku změn klimatu bude produkce plodin nejspíš ještě klesat.

Už teď farmáři přicházejí o zhruba 20 procent původní zemědělské výroby. Vlivem změn mají stále menší úrodu, naopak náklady na zavlažování, hnojiva a další dál rostou. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)