Kosti a hnáty (2019)

Daněk Hnát. Připravili Eva Lenartová a Ivan Motýl. Zvuková spolupráce Marek Hoblík.  Hudební a zvuková složka Iva Bittová (skladba Ukolébavka), skupina Rammstein (skladba Engel) a hodiny z kuchyně básníka Petra Hrušky. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Josef Kaluža a Eva Lenartová. Hovoří Petr Minařík, Pavel Řehořík, Václav Šípoš, Jiří Macháček, Petr Hruška, Jakub Chrobák, Iva Málková, Miroslav Zelinský.

Nastudovala Ostrava v roce 2019. Premiéra 3. 3. 2019 (ČRo 3 Vltava, 20:00 h.) v cyklu Schůzky s literaturou. Repríza 8. 3. 2019 (ČRo 3 Vltava, 6.00 hodin).

Lit.: Lenartová, Eva: Hnát Daněk: Kosti a hnáty. In web ČRo 3 Vltava, 3. březen 2019 (článek). – Cit.: V ostravských redakcích, kavárnách a výčepech oslovil publicista Ivan Motýl celou škálu osobností, která tvorbu či osud Hnáta Daňka nějak sledovala. Schůzky s literaturou věnované ostravskému spisovateli jsou tak především o setkávání. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Knížka stlačována, pěchována, přesycována zpodstatnělými slovesy co strnulou imitací dějů, téměř zrušena přímá řeč, by ztuhlost dokonalá, jednoduchou interpunkcí provázána a takzvanými proudy vědomí stvářena celistvost. Hnát Daněk o své tvorbě

A jak Hnát Daněk psal, tak i žil, spisovatel obvykle neumí úplně oddělit dílo od reálného života, ani by to nemělo logiku. S přáteli Daněk vedl věru napěchované rozhovory, které přesycoval proudy slov. A svoje vzdělané, a až někdy jakoby ztuhlé řeči, co chvíli špikoval vášnivými náložemi z podvědomí.

V pořadu zazní ukázky z Hnátových zásadních prací z devadesátých let, ale také verše psané až nedlouho před jeho předčasnou smrtí.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)