Máj (1984)

Karel Hynek Mácha. Studiová nahrávka představení v pražské poetické vinárně Viola z roku 1984. Hudební a zvuková kompozice předzpěvu a obou intermezz Marek Kopelent. Hrají Stanislav Bílek (lesní roh) a Marek Kopelent (klavír). Režie Vladimír Justl.

Recituje Rudolf Hrušínský, dále účinkují Taťjana Medvecká, Ljuba Krbová, Jiří Schwarz, David Vejražka, Marek Eben, Jan Grygar, Hana Kofránková, Dagmar Jaklová, Lenka Trhlíková a Regina Lodrová. Zpívají Milada Boublíková, Růžena Karlová, Eva Rozehnalová, Vladimír Doležal, Rudolf Nesvadba a Jaroslav Provazník.

Natočeno 1984 (63 min). Studiová nahrávka představení v pražské poetické vinárně Viola.

Repríza 1. 5.  2011 (ČRo 3 Vltava, 14:45 h.); 1. 5. 2016 (ČRo 3 Vltava, 16:40 h.); 1. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 15:00 h.) v cyklu Sobotní drama.

Lit.: anonym: Karel Hynek Mácha: Máj. In web ČRo 3 Vltava, duben 2011 (anotace). – Cit.: Mezi klenoty české novodobé kultury bezesporu patří lyricko-epická báseň „Máj“ Karla Hynka Máchy. Mácha báseň knižně vydal v roce 1836 vlastním nákladem a knížečku prý tehdy rozprodával po Praze sám a na venkově prostřednictvím několika spolužáků.

Od té doby se Máchův Máj stal snad nejvydávanější českou knihou a také Český rozhlas se v průběhu své existence k Máchovu Máji rád a soustavně vracel v rozličných interpretačních a zvukových zpracování. Mezi vrcholy pak patří studiová nahrávka představení z pražské poetické vinárny Viola z roku 1984. (…)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)