Na vlnách TSF (1992)

Verše z poetistické sbírky Jaroslava Seiferta připravila Vlasta Skalická. Účinkují Pavel Leicman a Luboš Ondráček. Režie Eva Řehořová.

Natočeno 1992. Obnovená premiéra 30. 11. 2019 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.; 15 min.) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Skalická, Vlasta: Na vlnách TSF. Verše z poetistické sbírky Jaroslava Seiferta. In web ČRo 3 Vltava, 30. listopad 2019 (článek). – Cit.: (…) V rámci Roku moderního umění na Vltavě připomínáme ve zvýšené míře také náš nejslavnější svaz avantgardních umělců: Devětsil. Pod jeho záštitou vyšla v roce 1925 poprvé Seifertova poetistická sbírka Na vlnách TSF (Télegraphie sans fil – rozhlas bez drátu) v typografické úpravě Karla Teigeho. (…)

Od pesimismu bylo upřímně upuštěno. Poetismus chce udělat ze života velkolepý zábavní podnik…

V Devětsilu působily takové osobnosti jako Jaroslav Seifert, Karel Teige, Vítězslav Nezval, E. F. Burian, Jidřich Honzl, Jiří Voskovec, Vladislav Vančura, Adolf Hoffmeister, Karel Schulz a další. Ostatně Devětsilu (který napřesrok oslaví 100. výročí založení) bude věnována také prosincová výstava v Galerii hlavního města Prahy, v Domě u kamenného zvonu.

Vlny a vlny se vlní. A na pobřeží zhynou.

Režijní rozhlasové řešení vltavského Světa poezie, které kromě sbírky představuje také pregnantně i celý poetismus Nezvala a Seiferta, podporuje hravost avantgardy ve smyslu nadšení pro barvy, zvuky a vícehlas. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)