S Literou – Rytierske duchovné zápisky 1/2 (S Literou – Rytířské duchovní zápisky, 2019)

Pásmo o Ignáci z Loyoli připravila Monika Zumríková Kekeliaková. Verše přeložil Štefan Senčík. Použitá literatura Pedro de Ribadeneira, Carles Marcet, Rajmund Ondruš a Matej Marko.

Komentáře čte Tomáš Bartoněk. Ukázky z Ignácovy autobiografie čte Ján Gallovič.

Natočeno 2019. Premiéra 1. 12. 2019 (SRo Rádio Devín) a 25. 12. 2019 (SRo Rádio Litera).

Lit.: anonym: Rytierske duchovné zápisky, 1. časť. Archív relácií. In web SRo Rádio Litera, 9. 1. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Vypočujte si prvú časť pásma o Ignácovi z Loyoly, ktoré v cykle S LITEROU pripravila Monika Zumríková Kekeliaková. Ukážky z Ignácovej autobiografie zaznejú v interpretácii Jána Galloviča. Preložil ich jezuita Štefan Senčík. Komentáre čerpali z diel o Ignácovi. Ich autormi boli Pedro de Ribadeneira, Carles Marcet a slovenskí jezuiti Rajmund Ondruš a Matej Marko. Komentáre číta Tomáš Bartoněk. Relácia predstavuje prvú časť Ignácovej autobiografie, a to Iňigovo obrátenie po porážke Pamplony, pobyt v Montserrate a v Manrese. Pásmo malo premiéru 1.12. 2019 na Rádiu Devín.

… Svätý Ignác začal svoje „dejiny duše“ rozprávať portugalskému spolubratovi-jezuitovi koncom augusta 1553, čiže tri roky pred svojou smrťou. Bolo to v Ríme, kde žil už niekoľko rokov. Dlho odmietal myšlienku, že by zanechal po sebe niečo ako autobiografiu. Zdalo sa mu to márnivé. Až po rozhovore s týmto jezuitom si uvedomil, že to môže byť užitočné pre duchovnú cestu iných…“ (…)

Lit.: anonym: Rytierske duchovné zápisky, 2. časť. Archív relácií. In web SRo Rádio Litera, 9. 1. 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Pod názvom Rytierske duchovné zápisky si vypočujte druhú časť pásma o Ignácovi z Loyoly. Autorsky pripravila Monika Zumríková Kekeliaková. Ukážky z Ignácovej autobiografie zaznejú v interpretácii Jána Galloviča. Preložil ich jezuita Štefan Senčík. Komentáre čerpali z diel o Ignácovi. Ich autormi boli Pedrode Ribadeneira, Carles Marcet a Rajmund Ondruš. Číta Tomáš Bartoněk. V druhej časti Ignácovej autobiografie sledujeme jeho putovanie do Svätej zeme, štúdium v Salamanke, Alcale a Paríži, pobyt v rodnej Loyole a odchod do Ríma. Relácia mala premiéru 25.12.2019 na Rádiu Litera.

… Keď som bol jedného dňa v kostolíku, vzdialenom niekoľko míľ od Ríma a modlil som sa tam, pocítil som takú veľkú premenu vo svojej duši a tak jasne som videl, že ma Boh Otec pridružuje ku Kristovi, svojmu Synovi, že som sa neodvážil o tom vôbec pochybovať; bol som si istý, že ma Boh Otec skutočne pridružil k svojmu Synovi…“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)