Z mé dlaně se vysypaly korále písmen (2020)

Ewald Murrer. Výběr z autorovy nové knihy Noční četba připravila Vladimíra Bezdíčková. Režie Lukáš Hlavica.

Účinkují Ivan Řezáč, Miroslav Táborský, Vladimíra Bezdíčková.

Natočeno 2020. Premiéra 15. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h.; 51 min.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Bezdíčková, Vladimíra: Ewald Murrer: Z mé dlaně se vysypaly korále písmen. In web ČRo 3 Vltava, 15. březen 2020 (článek). – Cit.: (…) Ewald Murrer (vlastním jménem Michal Wernisch) začal publikovat už v 80. letech v prostředí undergroundu, ale ve vydávání je spíše střídmý. Jeho zatím nejnovější sbírka Noční četba (2019) je dílem básníka, který pozoruje reálný svět kolem sebe a nechává na něj nahlédnout i nás, ale jako bychom se dívali mezi řádky a často zjišťovali, že „to pravé“ je v nich a my to jen neviděli.

Některé příběhy jsou absurdní, tajemné, pohádkové, hororové, s přídechem humoru. Ovšem to je jen jedna část opusu. Murrerovy básně, psané nejčastěji volným veršem, pracují s řadou různých motivů. Na více než třech stech stranách dojde i na téma času a jeho plynutí, na téma nenávratnosti a na tázání se po smyslu života. Nalézáme svět plný naděje a víry, ale ve stejné intenzitě vytane i opak, obraz obnaženého smutku člověka, tísně, ba i nicoty.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)