Ukaž mi, jak umíš mramor (2020)

Připravila Lucie Novotná. Hudba Aleš Kudela. Použitá hudba Aleš Kudela (album Čtyři dopisy). Režie Petr Mančal.

Účinkují Josef Bartoň, Ivana Plíhalová.

Natočeno v roce 2020. Premiéra 29. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 17:00 h.; 54 min.) v cyklu Souzvuk. Repríza 24. 10. 2022 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Novotná, Lucie: Ukaž mi, jak umíš mramor. Pásmo ze vzpomínkových textů českého sochaře Josefa Mařatky. In web ČRo 3 Vltava, 29. březen 2020 (článek). – Cit.: „Umění, to je něha. Zamiloval jsem si všechno, co vidím.“ To jsou slova zapsaná Josefem Mařatkou do skicáku zřejmě v okamžiku, kdy ho práce činila velmi šťastným. Nahlédněte s námi do životního příběhu výjimečného českého sochaře, který díky stipendiu Josefa Hlávky působil v Paříži v ateliéru Augusta Rodina. Pořad doprovází hudba z alba Čtyři dopisy současného skladatele a multiinstrumentalisty Aleše Kudely. (…)

Ačkoliv Josef Mařatka (1874–1937) patří k našim nejvýznamnějším sochařům, při pročítání jeho životopisných dat člověku proběhne hlavou myšlenka, jaká by asi byla Mařatkova cesta životem, kdyby šel na doporučení Antonína Dvořáka studovat hudbu. Mohl nastoupit na konzervatoř, kam zkoušku úspěšně složil, ale rozhodl se pro umění výtvarné a zvítězila Umprum. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)