Napište mi, až budete mít chvilku, váš František Hrubín (2021)

Z básníkovy korespondence připravila Iva Málková. Režie a výběr hudby Tomáš Soldán. Dramaturgie Eva Lenartová.

Účinkují Přemysl Bureš, Stanislav Šárský, David Viktora, František Strnad a Magdaléna Tkačíková.

Nastudovala Ostrava v roce 2021. Premiéra 1. 3. 2021 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Souzvuk.

Lit.: Málková, Iva: Napište mi, až budete mít chvilku, váš František Hrubín. Z osobních dopisů básníka. In web ČRo 3 Vltava, 1. březen 2021 (článek). – Cit.: Před 50 lety, 1. března 1971, zemřel František Hrubín. Poslechněte si básníkův životní příběh, sestavený z jeho soukromých dopisů. Pro vltavský Souzvuk ho připravila pořadatelka korespondence Františka Hrubína Iva Málková. (…)

Téměř dvacetiletí mě dělí od chvíle, kdy jsem se poprvé směla dotknout rukopisných variant básní, náčrtů próz, poznámek k dramatům, prvních znění esejů a projevů a článků Františka Hrubína. Do Památníku národního písemnictví na Strahově byla předána (po smrti jeho ženy Jarmily) Hrubínova pozůstalost a já tehdy s archivářkou Martou Zahradníkovou (ta byla rodinnou přítelkyní) s ostychem vstupovala do světa svébytného básníka. Její zásluhou a poté prostřednictvím zkušeností Renaty Ferklové, která zpracovávala fond autora, jsem se vracela až ke dvacátým letům 20. století a doplňovala si autentickými událostmi své znalosti z dějin české literatury, či si nechávala rozmetávat dosud usazené poznatky o vztazích a událostech až do přelomu šedesátých a sedmdesátých let. (…) Psáno pro Týdeník Rozhlas.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)