Lynč (1991)

Jan Zábrana. Listujeme zapomenutou básnickou sbírkou velkého překladatele. Připravil Rudolf Matys. Režie Jan Tůma.

Účinkují Alfred Strejček, Martin Růžek a Valérie Zawadská.

Natočeno 1991. Obnovená premiéra 13. 6. 2021 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.; 14 min) v cyklu Svět poezie ke 100. výročí narození J. Zábrany.

Lit.: Matys, Rudolf: Jan Zábrana: Lynč. Listujeme zapomenutou básnickou sbírkou velkého překladatele. In web ČRo 3 Vltava, 13. červen 2021 (článek). – Cit.: Před 90 lety se narodil Jan Zábrana, básník, překladatel a autor proslulého deníkového díla. Ve vltavském Světě poezie při této příležitosti listujeme jeho zapomenutou básnickou sbírkou Lynč.  (…)

Pořad pro vysílání připravil a zkraje devadesátých let uvedl Rudolf Matys: „Zábrana byl i autorem vynikající původní poezie. Po prvotině Utkvělé černé ikony jsou tu především dvě sbírky vydané v roce 1968: sonetová kolekce Stránek z deníku a soubor básní převážně psaných volným veršem – Lynč. Jejich autobiografický civilismus je situuje do blízkosti poetiky kolářovské skupiny 42, lidském údělu a jeho každodenní tíze i o době přeplněné prázdnoty a šedivého marasmu, v níž bylo nadechovat se lásce a toužit po svobodném přesahu srdce…“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)