Z tvorivej dielne Rádia Litera – Pánboh nás všetkých žehnaj! O Vianočnej kolede Ch. Dickensa (Z tvůrčí dílny Rádia Litera – Pán Bůh nám všem žehnej! O Vánoční koledě Charlese Dickense, 2023)

Monika Zumríková Kekeliaková. Pásmo.

Účinkují Tomáš Bartoněk a Andrea Eliášová.

Natočeno 2023. Premiéra 26. 12. 2023 (SRo 8 Rádio Litera, 18:30 h.). Repríza 27. – 31. 12. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Požehnaný vianočný čas. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 25. 12. 2023 (článek). – Cit.: A máme tu dlhoočakávaný vianočný týždeň zakončený Silvestrom. Môžete sa tešiť na literárnu klasiku, rozprávky, fíčre, životopisné pásma i dlho nevysielané hry. V rámci cyklu Naša zabudnutá klasika odvysielame Fedorovej Bláznivú a Dúbravského Bohyne na Žítkovej – bude v nich čosi tajomné a uhrančivé. K vrcholným výberom týždňa určite patrí Zolov Germinal – dlho nevysielaná hra z roku 1962 a fíčer Vianoce v Lukavickom mlyne – v ktorom bude spomínať spisovateľka Hana Ponická. Milovníci rozprávok sa môžu tešiť na Požieračov od P. Karpinského a na rozprávku V ríši víl od J. Kákošovej. Svojich poslucháčov si iste nájde aj životopisné pásmo o A. Bernolákovi situované to času Vianoc. Premiéru budú mať pásma z cyklu Z tvorivej dielne Rádia Litera – jedno o zle platenej práci, to druhé o Vianočnej kolede Ch. Dickensa. Záver týždňa sa bude niesť v atmosfére humoru a satiry – môžete sa tešiť na Silvestrovský špeciál D. Taragela a na hru Plutos od Aristofana. Nebudú chýbať verše – tentokrát od R. Šípkovej a nejaké tie eseje od M. Zumríkovej Kekeliakovej. (…)

Pánboh nás všetkých žehnaj to je ďalší autorský príspevok z naše redakcie. Tentoraz pôjde o reláciu Z tvorivej dielne Rádia Litera. V premiére si vypočujte program Moniky Zumríkovej Kekeliakovej, ktorý bude O vianočnej kolede Ch. Dickensa. Účinkujú Tomáš Bartoněk a Andrea Eliášová. Budete počuť aj ukážky z Dickensovho životopisu z rozhlasového archívu. Ožije pred nami hrejivá a sentimentálna scéna z útlej knižky Vianočná koleda z roku 1843, ktorá nás zavedie do atmosfér hmlistého Londýna viktoriánskeho Anglicka. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)