Sveter zo slov. Poézia rómskych osád (Svetr ze slov. Poezie romských osad, 2007)

Daniela Hivešová- Šilanová. Pásmo. Režie Peter Vihan.

Účinkují studenti Strednej umeleckej školy v Košicích a autorka.

Natočeno 2007. Repríza 9. – 15. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Zumríková Kekeliaková, Monika: Príbeh rómskej identity a „básnik s gitarou“ Karel Kryl. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 5. 4. 2024 (článek). – Cit.: Tento týždeň sa bude o niečo viac šíriť našim éterom rómska poézia i hudba, ako aj príbehy rómskej identity. Výnimočný bude aj herecký hlas Ľuba Romana vo viacerých postavách rozhlasových hier a „poézia“ prepojená s hudbou v podaní Karla Kryla. Pripomenieme si tak Medzinárodný deň Rómov (8. apríl), 80. narodeniny Karla Kryla (12. apríl) a nedožité 80. narodeniny herca Ľuba Romana (12. apríl). Môžete sa tešiť na 5 častí z knihy Ľ. Didiho Čierny Róm a biela láska, na hru M. Kuracinovej Valovej Špinavé ruky, na pásmo o rómskej poézii, ktoré pripravila D. Hivešová-Šilanová a na verše od tejto poetky a redaktorky. Ľubo Roman sa vám predstaví v úlohe lekára, v úlohe spisovateľa Marka Twaina ako Satan aj mladý študent. Karla Kryla si pripomenieme od 12. apríla aj špeciálnym hudobným playlistom a miniprofilom o jeho platni Rakovina od F. Gabriža. V rámci Galérie slávnych sa tiež bude spomínať meno Ema Bohúňa (125. rokov od jeho narodenia) a môžete sa tešiť aj na jeho poviedku Prvé dni a prví páni. (…)

Pridávame pásmo Daniely Hivešovej-Šilanovej pod názvom Sveter zo slov. Poézia rómskych osád. Vrátime sa tak opäť k rómskej téme. Pôsobivú reláciu si určite nenechajte ujsť. V réžii Petra Vilhana účinkujú študenti Strednej umeleckej školy v Košiciach a autorka. Program je z roku 2007. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)