Na básníkovu smrt (2024)

Klára Salcmanová. Pásmo o tom, jak porozumět poezii. Dramaturgie Alena Blažejovská.

Účinkuje Michal Stránský.

Nastudovalo Brno v roce 2024. Premiéra 13. 4. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 14 min.).

Lit.: Salcmanová, Klára: Existuje něco jako špatná poezie? Klára Salcmanová hledá způsob, jak číst básně a rozumět poezii. In web ČRo Brno, 15. duben 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Porozumět poezii se může mnohým z nás zdát jako pěkně tvrdý oříšek. Rozlousknout se ho pokusila studentka Ateliéru rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na JAMU Klára Salcmanová.

Hledala odpověď na otázky jako: Jak se dají poznat kvalitní verše? Existuje něco jako špatná poezie? Co to vlastně znamená? Hledala je v několika básnických sbírkách, v budově Městské knihovny v Praze i v sobě samé. (…)

Pořad Na básníkovu smrt ilustrují ukázky veršů napříč žánry, styly i formáty. Svůj hlas jim propůjčil student prvního ročníku činoherního herectví na JAMU Michal Stránský. Ilustrují různé přístupy k četbě poezie a komunikují s různými polohami, kterými prochází autorka samotná.

Pásmo Kláry Salcmanové kombinující poezii, humor a hluboké úvahy hledá způsob, jak básně číst a jak se jimi nechat oslovit. Především ale soucítí se všemi, kteří si při četbě poezie říkají: A jak tomu mám rozumět?

Rozjímání nad významem poezie doprovázejí verše Jana Skácela, Jiřího Žáčka, Walta Whitmana, Uedžimy Onicury, Karla Hynka Máchy a Jaroslava Seiferta.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)