Poslední cestopisy (2024)

Zofia Baldyga. Reflexivní cesty i návraty v první česky psané sbírce polské básnířky a bohemistky. Připravila Zuzana Burianová.

Natočeno 2024. Premiéra 28. 4. 2024 (ČRo 3 Vltava, 12:05 h.; 14 min.) v cyklu Svět poezie.

Lit.: Burianová, Zuzana: Zofia Bałdyga: Poslední cestopisy. Cesty i návraty v první česky psané sbírce polské básnířky. In web ČRo 3 Vltava, 28. duben 2024 (článek). – Cit.:  Zofia Bałdyga (1987) je polská básnířka, bohemistka a překladatelka žijící v České republice, aktivní na české básnické scéně. Svou loňskou sbírkou Poslední cestopisy zároveň debutuje v českém jazyce a v české literatuře.  (…)

Titul sbírky nás zasazuje do kulis světoběžnictví, častým motivem řady básní bude ale také domov, blízký i vzdálený, myšlenky na něj, tázání. Reflexivnost básní Bałdygy spočívá v ohledávání a dotazování se po jednotlivostech i celcích svého básnického bytí na cestě, přičemž hranice jsou často rozostřené, abstraktní, nahodilé.

Nejde tedy o konkrétní krajinu, ale bytí v ní a zdomácňování v prostoru jazyka, kterým autorka nejen že vládne mistrně, ale dokáže v něm překvapit. Svou intelektuální, reflexivní lyrikou si sbírka vysloužila nominaci na výroční ceny Litera 2024.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)