Smrť za mrežami – Samovrah s krásnym hlasom. O F. Bokorovi (Smrt za mřížemi – Sebevrah s krásným hlasem. O F. Bokorovi, 2008)

Elena Antalová. Režie Pavol Smolík.

Účinkují Boris Farkaš, Ján Gallovič, Zuzana Kronerová, Táňa Radeva, Jozef Šimonovič a Štefan Bučko.

Natočeno 2008. Repríza 4. – 9. 7. 2024 (SRo 8 Rádio Litera) k 70. narozeninám Borise Farkaše.

Lit.: Šaráková, Lucia: Rozhlasový Kubo, Geňa i Pinocchio. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 27. 6. 2024 (článek).  – Cit.: Tento týždeň sa v Rádiu Litera venujeme predovšetkým hercovi Borisovi Farkašovi, ktorý sa 4. júla dožíva 70. narodenín a my mu týmto blahoželáme! (…)

Prenasledovanie slovenských veriacich v časoch najzúrivejšej totality malo rôzne podoby. František Bokor sa rozhodol čeliť hneď dvojakým útokom komunistickej vrchnosti: atakom voči Cirkvi, ale aj snahám o násilnú asimiláciu Maďarov. To, že Bokor neskrivil chrbát, ho priviedlo do väzenia. Jeho citlivá duša napokon nezniesla ťarchu neprávosti a neľudského zaobchádzania. Bol po celý život oddaný Bohu, no v pomätenosti spáchal vo svojej cele samovraždu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)