Rodná krajina Bedřicha Fučíka (2024)

Literární pásmo z textů esejisty Bedřicha Fučíka, věnovaných jeho rodné Vysočině připravil Vratislav Färber. Dramaturgie Alena Blažejovská. Režie Radim Nejedlý.

Účinkují autor a Vladimír Krátký.

Nastudovalo Brno v roce 2024. Premiéra 6. 7. 2024 v rámci pořadu Zelný rynk (ČRo Brno, 17:00 – 18:00 h.; 22 min.) ke 40. výročí úmrtí Bedřicha Fučíka.

Lit.: Färber, Vratislav: Vratislav Färber: Rodná krajina Bedřicha Fučíka. In web ČRo Brno, 8. červenec 2024 (článek). – Cit.:  Poslechněte si literární pásmo z textů esejisty Bedřicha Fučíka, věnovaných jeho rodné Vysočině. Ke 40. výročí jeho úmrtí připravil Vratislav Färber.

Literární kritik, editor a překladatel Bedřich Fučík se narodil 4. ledna 1900 v Čáslavicích u Třebíče. Po studiu třebíčského „gymnázia básníků“ (kde byli jeho kolegy Vítězslav Nezval a budoucí literární kritik Miloš Dvořák) absolvoval obor srovnávací literatury na pražské filozofické fakultě. Postupně pracoval jako tajemník, posléze ředitel nakladatelství Melantrich, za okupace byl vedoucím redaktorem u Vilímků, po ní ředitelem nakladatelství Universum a krátce, do roku 1948, Vyšehrad.

V roce 1951 byl ve vykonstruovaném monstrprocesu spolu s dalšími křesťansky orientovanými osobnostmi odsouzen na 15 let vězení. Po propuštění roku 1960 překládal, pořádal dílo Jana Čepa, Jakuba Demla a Jana Zahradníčka. Nakrátko se vrátil do nakladatelství Vyšehrad. Za normalizace však opět nemohl publikovat. Připravoval – s kolegy Binarem, Trávníčkem a Zejdou – samizdatové edice uvedených autorů; pořádal své stati, vzpomínky. Zemřel 2. července 1984 v Praze. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)