Mozaika – Václav Havel (2011)

Mimořádné vydání věnované Václavu Havlovi. Připravil a hovoří Petr Šrámek.

Hovoří Doubravka Svobodová, David Czesany, Andrej Krob, Martin Krafl, Martin Palouš, Jiří Šetlík, Jan Šulc, Vlasta Chramostová a Stanislav Milota. Ze záznamu  hovoří Václav Havel o Andreji Krobovi, o Hrádečku, zahradních slavnostech i estébáckých zásazích do tamní krajiny.

Natočeno 2011. Premiéra 23. 12. 2011 (ČRo 3 Vltava).

Lit.: anonym: Vzpomínání na Václava Havla. In web ČRo, prosinec 2011 (anotace + záznam pořadu). – Cit.: První hodina mimořádného vydání ranní vltavské Mozaiky v pátek 23. prosince 2011 nabídla tato témata: Václav Havel v Divadle Na zábradlí v historii i letos: o dramatikovi mluví ředitelka divadla Doubravka Svobodová, o zkoušení Havlovy hry Asanace /premiéra v lednu 2012/ režisér a umělecký šéf divadla David Czesany; Andrej Krob o hrách Václava Havla: Andrej Krob hovoří o vlastní interpretaci her Václava Havla Odcházení, Vyrozumění a Zahradní slavnost; Vlasta Chramostová a Stanislav Milota vzpomínají na okolnosti vzniku Havlova sloganu „Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí“; předseda Společnosti Jindřicha Chalupeckého Jiří Šetlík vysvětluje, jakou roli hrál Václav Havel v roce 1990 při založení Ceny Jindřicha Chalupeckého pro mladé výtvarné umělce do 35 let; své vzpomínky připojil Martin Krafl, který několik let pracoval v prezidentské kanceláři Václava Havla; v závěru této hodiny hovoří Václav Havel o Andreji Krobovi, o Hrádečku, zahradních slavnostech i estébáckých zásazích do tamní krajiny.

Hostem druhé hodiny mimořádného vysílání ranní vltavské Mozaiky v pátek 23. prosince 2011 byl filozof, politik a od července ředitel Knihovny Václava Havla Martin Palouš. S moderátorem Petrem Šrámkem hovořil především o odkazu Václava Havla, úkolech knihovny v budoucnosti či o inspiraci v zahraničí. O kompletním vydání spisů Václava Havla pohovořil redaktor Jan Šulc z nakladatelství Torst. Profesor Alessandro Catalano z univerzity v Padově mluvil o překladech a italské recepci děl Václava Havla.
V této hodině také zazněly ukázky z pořadu Setkávání, ve kterém byl Václav Havel hostem Martina C. Putny. Hovořili spolu o T. G. Masarykovi, mýtech, mytizaci a identitě či společenské paměti. Jejich rozmlouvání bylo natočeno 5. září 2006 v pracovně Václava Havla a vysíláno na ČRo 3 – Vltava 8. října 2006 k 70. narozeninám Václava Havla. V ukázce z vltavského rozhlasového cyklu Rok v dopisech, který připravovala Bronislava Janečková, připomněl Václav Havel jeden z Dopisů Olze.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)