U útulku 5 (2004)

Edgar Dutka. Úryvek z románu současného českého prozaika vyprávějícího dětskýma očima o neradostných letech zpoza zdí dětského domova. Pro rozhlas vybral a v úvodu hovoří Petr Hanuška. Redakce Jan Sulovský. Zvuk, záznam a střih Jaromíra Sychrová. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Pavel Juřica.

Natočeno ve studiu Olomouc v roce 2004 (25 min). Premiéra 12. 11. 2004 (ČRo Olomouc, 20:00 h.) v cyklu Setkání s literaturou. Repríza 15. 11. 2004 (ČRo Olomouc, 19:05 h.), 4. 5. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: anonym: Edgar Dutka: U ÚTULKU 5. In web ČRo Olomouc, listopad 2004 (článek). – Cit.: Úryvek z románu současného českého prozaika vyprávějícího dětskýma očima o neradostných letech zpoza zdí dětského domova.

Česká literatura si v novém miléniu užívá mnohá překvapení spočívající v nástupu nových jmen. A to kupříkladu nikoli autorů věkově mladých, ale naopak spisovatelů zralého věku. Často to jsou lidé poznamenaní jinými médii.
Rozhlasem, jako tomu bylo v případě Květy Legátové, televizí, jako tomu je u Edgara Dutky, z jehož knihy U útulku 5 dnes budeme číst.

Dutka začínal jako muž mnoha řemesel, dokonce určitý čas pobýval v Austrálii, aby od roku 1974 nastoupil coby dramaturg, scenárista a poté režisér ve Studiu Jiřího Trnky a Bratři v triku. Má na svém uměleckém svědomí 43 scénářů k animovaným filmů, z nichž jsou zvláště připomínány O Maryšce a Vlčím hrádku, Konec krychle či Všehochlup. Od počátku 90. let učí scenáristiku a dějiny animace na FAMU, habilitoval se vyskoškolskými skripty Animovaný film.

Povídky U útulku 5 zachycují jeho konkrétní dětský osud, neboť v roce 1948 byla uvězněna jeho matka. Sedmiletý kluk se tak konfrontoval s obtížnou realitou dětského domova, kterému kupříkladu Karel Misař říkal – a tak také nazval svůj román – Pasťák.

Dutkův chlapecký hrdina je emocionálně napsaná figura, která je právě tím, že se hlásí k autorově autenticitě, neuvěřitelně opravdová a silná.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)