Erben parodický (2012)

Jako podstatné literární dílo se také Kytice Karla Jaromíra Erbena dočkala mnoha svých parodií, travestií, variací a imitací. Připravil Josef Schwarz. Hudební spolupráce Pavla Schönová.  Režie Petr Mančal.

Účinkují Jiří Hromada, Jan Vlasák a Kamila Drtilová.

Natočeno 2012. Premiéra 3. 11. 2012 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.; 15 min) v cyklu Svět poezie.

Pozn.: Josef Schwarz, spoluautor knihy Radim Kopáč, Josef Schwarz – Erben parodický, vydané nakl. Paseka v roce 2011 ke 200. výročí Erbenova narození.

Pozn. 2: Parodie je vděčný nepůvodní, sekundární, ba parazitující žánr, více literární a herecký, méně už hudební či výtvarný. Kvůli dobré a vtipné parodii by se neměl nikdo urážet, říká se, že co je živé, je parodováno, zatímco když něco nestojí ani za parodii, pak už to opravdu nikoho nezajímá. Také Karel Jaromír Erben, od jehož narození uplynulo nedávno 200 let, byl a je parodován – prostě proto, že především jeho Kytice je stále svěží a skoro až zázračně odolává jazykové korozi, tak běžné pro mnoho děl mnohem mladších.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)