Zlá minuta (2014)

Emil Vachek. Detektivní psychologický příběh. Hudba Vratislav Šrámek. Úprava a režie Jan Jiráň. Zvuk, střih a mix Ladislav Reich.

Osoby a obsazení: detektiv Klubíčko (Marek Eben), vypravěč (Josef Somr), Březina (Jan Hartl), Ďáblic (Jan Vondráček), Věruška (Petra Špalková), Maxant (Braňo Holiček), Kopecká (Bára Hrzánová), Horníčková (Libuše Švormová), Šindelář (Jiří Lábus), garážmistr (Michal Pavlata), Koníček (Oldřich Vlach), domovnice (Simona Vrbická), taxikář (Jakub Slach), Martinec (Pavel Tesař), Popelka (Martin Bohadlo) a Maurin (Radek Holub).

Natočeno 2014. Vydal Radioservis, květen 2014 (2 CD; CR0708-2 – 8590236070820; celkem 141 min.).

Rozhlasová premiéra (ve dvou dílech) 27. 11. a 4. 12. 2016 (ČRo 2 Praha, 20:00 h).

Pozn.: Popelka opatrně slezl z autobusu a šel k bedně. Byla to velká, šedě natřená, bedna, jedna z těch, co stojí tu a tam na rozcestích, aby metaři měli odkud brát písek. V pozadí se zvedal velký třípatrový dům, úplně tmavý. Popelka došel k bedně, zvedl víko a hmátl po paměti dovnitř. Jeho roztažená ruka se něčeho dotkla a mimoděk to sevřela. Poté spatřil něco strašného. V bedně leželo ženské tělo... (anotace)

Lit.: anonym: Z Válečka Klubíčkem. Marek Eben zažívá Zlou minutu. In web ČT24, 1. 12. 2014 (zpráva). – Cit.: Obliba audioknih stále roste, jak ukazuje i aktuální průzkum digitální distribuce Audiolibrix. Dlouhodobě se mezi nejžádanější tituly dostávají detektivky. Jednou z nejúspěšnějších je i rozhlasová hra Zlá minuta, která nedávno vyšla na CD. Klasiku české meziválečné detektivky znovu natočil režisér Jan Jiráň, do role inspektora Klubíčka obsadil Marka Ebena.  (…)

Případ vraždy služky napsal Emil Vachek a svěřil ho „svému“ detektivu Klubíčkovi. Slavná rozhlasová nahrávka příběhu vznikla v roce 1973, po vrahovi tehdy pátral Bohuš Záhorský. Stejný případ řešil také v televizní verzi z roku 2005 Miroslav Donutil. A v nejnovější Zlé minutě se do pátrání pustil Marek Eben.

„Tak trochu poťouchle mě napadlo, že když ho celý národ zná léta jako Válečka, že bych z něj udělal Klubíčka,“ podotkl k obsazení svého kolegy z pražské Ypsilonky režisér nahrávky Jan Jiráň. Vypravěče svěřil Josefu Somrovi, posluchači uslyší i hlasy Jana Hartla, Jana Vondráčka, Petry Špalkové nebo Báry Hrzánové.

Jiráň Zlou minutu nejen režíroval, ale také původní Vachkův text upravil. „Při zpracování jsem si říkal, že musím dát hlavně pozor, aby si dramatizace udržela prvorepublikovou pomalost. Nechal jsem i některé výrazy, které jsou dnes, řekl bych, ‚nastárlé’, jako třeba, že Klubíčko jede elektrickou drahou nebo že místo nedopalků vidí v popelníku oharky,“ upřesnil. Chtěl tak lépe zprostředkovat dobu, kdy „chlapi nosili klobouk, měli čisté boty a čisté svědomí“.

Výslednou nahrávku prý nepovažuje ani tak za audioknihu, jako spíš za dramatizovanou četbu. Poslechněte si z ní ukázky – první s vypravěčem Josefem Somrem, druhou s detektivem Markem Ebenem.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Osoby a obsazení:
detektiv Klubíčko (Marek Eben), vypravěč (Josef Somr), Březina (Jan Hartl), Ďáblic (Jan Vondráček), Věruška (Petra Špalková), Maxant (Braňo Holiček), Kopecká (Bára Hrzánová), Horníčková (Libuše Švormová), Šindelář (Jiří Lábus), garážmistr (Michal Pavlata), Koníček (Oldřich Vlach), domovnice (Simona Vrbická), taxikář (Jakub Slach), Martinec (Pavel Tesař), Popelka (Martin Bohadlo) a Maurin (Radek Holub).

Zvuk, střih a mix Ladislav Reich.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)