Muž jménem Ove (2014)

Fredrik Backman. Nezkrácená audiokniha. Překlad Jitka Herčíková. Produkce Martin Pilař. Zvuk a střih Jan Horáček a Karel Heřman. Mastering Pavel Krch. Grafická úprava Jindřich Loučka, 2014. Režie Michal Bureš.

Čte Jan Vlasák.

Natočeno 2014. Vydal OneHotBook v roce 2014 (1 CD MP3,  AK030, EAN: 8594169480305; celkem  9 hod. 45 min.).

Pozn.: Román o lásce, pořádném nářadí a o tom, proč je důležité jezdit saabem. Ovemu je 59 let. Řídí saaba. To, že byl na pozici předsedy družstva vystřídán už před pár lety (což on sám považuje za převrat), mu rozhodně nebrání ve vykonávání funkce strážce pořádku. Samozvaného strážce pořádku.

Když se do protějšího domku přistěhují noví sousedé a místo pozdravu se jim jen tak mimochodem podaří nacouvat do Oveho poštovní schránky, spustí se kolotoč nečekaných událostí — začíná příběh o překvapivém přátelství, toulavé kočce a prastarém umění řídit. Příběh, který od začátku promění všechny, kdo se s Ovem dostanou do styku.

Román Fredrika Backmana o starém vzteklounovi odvedle komicky ztvárňuje řadu situací, které nám jsou důvěrně známé. Je to kniha, jež dokáže stvořit svůj vlastní svět, ale zároveň nám říká něco důležitého o nás i naší době. Příběh se nese ve stejném duchu jako film Lepší už to nebude s Jackem Nicholsonem.  (anotace)

Lit.: Burešová, Zuzana – Vlasák, Jan: Večerní host Radiožurnálu. In web ČRo 1 Radiožurnál, 11. 6. 2015 (rozhovor s Janem Vlasákem o knize Muž jménem Ove). – Cit.: Absolutním vítězem ceny Audiokniha roku se stal Muž jménem Ove v podání Jana Vlasáka. Co má znamenitý herec a dabér společného se starým protivou Ovem? Ptá se Zuzana Burešová.

Lit.: Macháček, Tomáš: Fredrik Backman: Muž jménem Ove. In Audiokniha roku, červenec 2014 (recenze). – Cit.: Ove je devětapadesátiletý vdovec, kterého nedávno v práci poslali do penze. Jezdí saabem, má pořádnou brašnu s nářadím a každé ráno koná „bezpečnostní obhlídku“ sousedství. Hlídá, zda je v okolí jeho domu udržován pořádek, protože pořádek musí být. Lidi už dneska neví, co se patří. Neumějí udělat pořádný kafe, mají auto s automatickou převodovkou a dokonce nabourají do jeho poštovní schránky! Právě ta stojí na počátku kolotoče nečekaných událostí. Trochu výstřední cizinci, kteří se přistěhovali k nim do sousedství, se pořád Ovemu pletou do života, a to zrovna ve chvílích, kdy se snaží spáchat sebevraždu.

Muž jménem Ove

Román Fredrika Backmana se v domovském Švédsku stal tak populární, že se připravuje vydání i v pětadvaceti dalších zemích. Muž jménem Ove je autorovou knižní prvotinou, předtím psal pouze novinové sloupky a čtenářsky velmi oblíbený blog. Čím může zaujmout české posluchače jako audiokniha?

Vydavatelství OneHotBook převádí do audioknižní podoby romány nakladatelství Host pravidelně. A opakovaně se při volbě načitatele vrací k Janu Vlasákovi. Jeho projev může být posluchačům povědomý například z některých kapitol audioverze románu Atlas mraků, kde jeho part nad částmi načtenými jinými herci vyčníval. I v Muži jménem Ove se ukázal být tím pravým interpretem, který knize vdechl život a dodal patřičnou energii. Výborně pracuje s tónem hlasu, když se vžívá do Oveho mrzutých nálad a jeho neustálého remcání či poučování ostatních. Nezalekne se ani citových proslovů hrdinovy výstřední sousedky nebo popisu tvrdohlavého chování jednoho zatoulaného kocoura. Příjemný projev, dikce i tempo vyprávění zaručí, že kniha posluchači rychle ubíhá.

Příběh samotný působí místy jako z běžného života. Popisované situace, pochopitelně nadsazené a pomocí svérázného Oveho a jeho přítele kocoura vyšroubované do krajnosti, můžou být posluchači povědomé. Pohled na život jednoho člověka skládá autor jako mozaiku situací, které vyvolávají úsměv i lehké mrazení nebo smutek. Ove má pestrou minulost, která se v retrospektivních kapitolách posluchači postupně odkrývá. S Ovem, tvrdým a mlčenlivým chlapem, kterému prozářila život jeho optimistická a dobrosrdečná žena, se osud mnohdy příliš nemazlil. Krutým ranám však vždycky čelil sám a se zaťatými pěstmi. Stárnutí, nemoci a nepříznivé okolnosti stíhají lidi v Oveho okolí, ale ten se snaží nedát na sobě nic znát, chovat se tak, jak se podle něj patří a bojovat za dobrou věc. Na okolí však většinou působí jen jako mrzoutský pedantský muž, který se vyžívá v pořádkumilovnosti a poučování všech kolem něj o jejich povinnostech. Oveho ostatním neznámá minulost však posluchači ukazuje, co se skrývá pod povrchem a naznačuje důvody Oveho často nevrlého jednání.

Román se snaží čtenáři kromě zábavy poskytnout i náměty k zamyšlení, protože veselé momenty často vystřídají dojemné chvíle. Backman ukazuje, jak povrchní někdy může být odsouzení jednání ostatních lidí, pokud neznáme jejich pohnutky a minulost. Zásadový Ove se přes počáteční nerudné chování stává posluchači sympatickým. Díky střídání zábavných situací s neúprosnou realitou a sentimentální nostalgií nelze označit knihu za čistě humoristický román, přesto se při jeho četbě budete po většinu stopáže bavit a audioknihu nevypnete, dokud ji nedoposloucháte.

Poslech audioknihy Muž jménem Ove je rozhodně zajímavou, dost zábavnou a trochu poučnou zkušeností. Hlavně proto, že v Ovem lze poznat kus člověka ze svého okolí a dost možná i kus sebe. Přidejte k návykovému obsahu knihy porci brilantního vypravěčství Jana Vlasáka, promíchejte s příjemným kytarovým doprovodem mezi kapitolami, a můžete si být jisti, že tato specialita vám bude chutnat!

Lit.: Marky:  Tady jde o princip. | Muž jménem ove – RC review. In web Marky Books, 24. 1. 2016 (recenze). – Cit.: O čem to je? Devětapadesátiletý Ove má svoje zvyklosti. Každé ráno si dá svoje kolečko, aby zkontroloval, kdo co ve čtvrti zase napáchal. Vstává každé ráno ve stejnou hodinu a všechno má svůj řád. Aspoň až do té doby, než mu ten mameluk, co se s rodinou do čtvrti právě nastěhoval, nacouvá se svým přívěsem do záhonu. To už totiž přestává všechno!

Hodnocení

Tato kniha je napsaná stručně a bez nějakých velkých cavyků. Protože Ove by se s nějakými přídavky nezatěžoval, to dá rozum. Takže pokud si potrpíte na dlouhá souvětí a květnaté výrazy, tady si na své nepřijdete. Ovšem tenhle styl psaní má své kouzlo – Backman knize vetkl specifický suchý humor, který vzniká právě z jednoduchosti jeho vět. Mně ale takový styl psaní nevyhovuje, takže přejdeme ke klasickým recenzním souvětím…

Knihu jsem sice v papírové podobě nečetla, ale jsem toho názoru, že humor a vtip mnohem více vyniká právě v audioknižní podobě. Jan Vlasák se své role zhostil opravdu dobře a podařilo se mu Oveho vystihnout do nejmenších detailů jeho osobnosti. Díky intonaci Jana Vlasáka jsem si k Ovemu vyvinula mnohem více citů, než bych asi byla kdy ochotná připustit. Asi byste čekali, že napíšu „přirostl mi k srdci“, jenže o něčem takovém by se v Oveho případě dalo těžko mluvit.

„Ove?“ oslovila ho, jako by se obávala, že se rozhodl pro změnu identity od té doby, co u něj naposledy otravovala.

Co mě ovšem na audioknižním podání nadchlo nejvíc byl hudební doprovod. Já si hudby všímám všude – často si z kina odnesu jenom soundtrack, i když mě film třeba vůbec nebaví… A znělky, kterými byla prokládána tato audiokniha, mi často znějí v hlavě ještě teď. Kytarové melodie s podobným hlavním motivem jako by měly v sobě ten optimistický úsměv, který Ove tak nenáviděl a díky tomu jako by do příběhu pasovaly ještě víc.

Ačkoliv jsem z (audio)knihy naprosto nadšená, přece jen jsem našla jednu věc, kterou jsem v knize úplně nepotřebovala a tou byla překvapivě zápletka. Co by byla kniha bez zápletky, říkáte si? Mně by úplně stačilo vyprávění o sucharovi Ovem, kterého změní sousedská rodina. Zápletka, kterou nám autor připravil navíc jako překvapení, sice nebyla špatná, ale mně se zdála nerealistická a tak trochu hodně navíc.

„Ráda bych vám položila pár otá-“ pokusila se. „Položte si je někam jinam!“

Jak už jste si jistě všimli, o Ovem mluvím, jako by bydlel ve vedlejší ulici… Když ono to ani jinak nejde! S tímhle staříkem (To berte prosím s rezervou, ale možná by bylo potřeba trošku zvolnit!) jsem se sblížila opravdu rychle a mám pocit, jako bych ho skutečně znala. To samé platí pro všechny ostatní postavy, které jsem si rychle oblíbila nebo je nenáviděla spolu s Ovem.

Názor na obálku

Původní obálka, kterou nakladatelství Host převzalo, je rozhodně ta nejpovedenější. Přitáhne pozornost svou jednoduchostí a vystihuje Oveho takového, jak jsem si ho po celou dobu poslouchání představovala. Ostatní obálky ho dělají staršího a on takový přitom vůbec není…

Shrnutí

Tuhle knihu doporučuji všem, protože každý se občas potřebuje zasmát.  A Ove vás svým suchým humorem určitě rozesměje ať už se s ním seznámíte v knižní či audioknižní verzi. Audiokniha má oproti papíru ovšem hned několik výhod: dokonalou interpretaci Jana Vlasáka, poněkud rychlejší tempo a skvělý hudební doprovod. A pokud vás ani tohle nepřesvědčilo, nezbývá než dodat, že Ove je rozhodně jednou z mých nejoblíbenějších postav. Anebo víte co? Prostě si to přečtěte. Tady jde o princip.

Lit.: zazie_v_metru: Fredrik Backman ~ Muž jménem Ove. In web Instagram, 23. 2. 2022 (recenze). – Cit.:  Ovemu je 59. Ove nesnáší, když lidi nedodržujou pravidla a nerespektujou zákazový cedule a když psi s*rou na ulici. Ove v jednom kuse brblá, že se dneska všechno šidí a měl rád, když se věci dělaly pěkně poctivě, postaru. Dědek jeden protivnej, chtělo by se říct.

Ove měl celej život manželku Sonju, kterou hluboce miloval a snesl by jí modrý z nebe. Ove neví, jak má bez ní žít. Ove má ale fantastický sousedy… je to banda pořádných budižkničemů, co ani neuměj zacouvat s přívěsem, ale stejně mu na nich nakonec asi malililinko záleží, když pro ně tolikrát odloží svý plány…

Ano, Backman umí! Naservíruje vám malý i velký životní patálie s tak milým humorem, že se smějete, i když je to vlastně smutný až k pláči.

Jan Vlasák mě svou interpretací velmi příjemně překvapil, byl to opravdu hezkej poslech. A když se mu ke konci zlomil hlas… nevím, jestli to tak zahrál nebo opravdu přemáhal pláč, ale to je jedno… V tu chvíli jsem se zastavila a jenom stála, oči plný slz. Chápu, proč je pro tolik lidí Ove srdcovka.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)